fbpx

Törőcsik Marira emlékeznek a Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon

A június 14. és 20. között zajló seregszemle vetítései a helyi Művész moziban, a Nyári Színházban és a K’Arte Szobában lesznek. A jubileumi esemény programjában kiállításon mutatják be Asztalos Zsolt képzőművész installációját.

A 10. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon a nemrég elhunyt Törőcsik Marira emlékeznek az utolsó filmmel, amelyben a Nemzet Színésze a kamera előtt alakított (Mészáros Márta: Aurora Borealis), továbbá a közönség láthatja az Erdélyben, Balánbányán forgatott Valan című filmet.

A város szabadtéri mozijában lesz látható két nagyjátékfilm: a Curtiz című életrajzi film a Hollywoodban befutott Kertész Mihályról és a Becsúszó szerelem című romantikus vígjáték, amelyet az országos premier előtt láthat a marosvásárhelyi közönség a rendező és az operatőr jelenlétében. A Curtiz című filmet Vizi Imre zenés bevezetője előzi meg.

Az Erdélyben forgatott Valan mellett lesznek más erdélyi kötődésű alkotások, mint például Zágoni Bálint Az elveszett kolozsvári Bánk bán című dokumentumfilmje, illetve Moldovai Katalin erdélyi filmrendezőnek az Ahogy eddig című kisjátékfilmje. Az 1915-ben bemutatott és azóta elveszett Bánk bán filmváltozatát a Filmtett Egyesület rekonstruálta, és a film akkori forgatásáról, majd fogadtatásáról Zágoni Bálint fog mesélni a marosvásárhelyi közönségnek. A programban szerepel Forgács Péter NémetEgység @ Balaton, Mézföld és Halász Glória Három tánc című dokumentumfilmje is.

Kiemelt kép: Törőcsik Mari az Aurora Borealisban

A rovat további cikkei