Török kori ezüst pénzérméket és egy ón-ólom ötvözetű gyűrűt találtak a Veszprém Vármegyei Nemesvámos határában.

A lelet pénteki bemutatásán Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta: ahogy korábban többször, most is önkéntesek bukkantak a fontos leletre, a civilek részvétele a régészeti leletek felkutatásában gyorsítja a beruházások elindítását; a mostani lelet a 77-es út korszerűsítésekor került elő.

A Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, Péterváry-Szanyi Brigitta elmondta, hogy a kincslelet 154 darab ezüstérméből és egy ón-ólom ötvözetű gyűrűből áll. A pénzek többsége a 16. századra keltezhető, a legkorábbi veret 1501–1506 között, a legkésőbbi pedig 1592-ben készült. A 154 darab érméből 150 darabot a Magyar Királyság területén vertek, négy darab pedig lengyel területről került az országba. Az érmék nagy része sérülésmentes.

Az ezüsttárgyakat szerves anyagból készült erszényben helyezhették a földbe, ennek nyomai nem kerültek elő – mondta. A tárgyakat a török dúlástól való félelem miatt rejthették el a 15 éves háború idején – tette hozzá.


640b6028223a36a1d25c3096.jpg
A képen jobbról balra: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Sövényházi Balázs, Nemesvámos független polgármestere, Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója és Krámli Zoltán, a lelet megtalálója a Nemesvámos határában feltárt kincsleletről tartott sajtótájékoztatón.

A lelet értékéről az igazgatónő elmondta, hogy a török korban egy ludat lehetett vásárolni a pénzből, vagyis nem volt különösebben értékes. Ma az adja az eszmei értéket, hogy egyszerre került elő jelentős mennyiségű érme, török kori leletként pedig egyedülálló a Laczkó Dezső Múzeum gyűjteményében. Az ezüstszínű, ón-ólom ötvözetű díszített gyűrű a maga korában szintén nem volt nagy értékű, az utókor számára viszont érdekes, mert a megtalált érmékkel egyidős, és vélhetően a tulajdonosának fontos volt, hiszen elrejtette.

Sövényházi Balázs, Nemesvámos független polgármestere arról beszélt, hogy az őskorból és a középkorból is vannak leletek a térségben. A feltárt értékek vonzzák a turistákat, különlegessége a jelenlegi kincsleletnek az is, hogy egy nemesvámosi lakos találta meg. Krámli Zoltán, a lelet megtalálója elmondta, hogy fémkereső műszerrel talált rá a leletre több órás kutatást követően tavaly márciusban, a lelet feldolgozása és restaurálása csaknem egy évet vett igénybe.

Fotók: Vasvári Tamás / MTI