Az évről évre megismétlődő tatai várostrom a kor különleges fegyverének, a Patara bevetésének első sikeres magyarországi kísérletét idézi meg. A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek valóságos időutazást garantálnak a nézők számára. Belemerülhetünk a 16?17. századi élet mindennapjaiba, kipróbálhatjuk magunkat a korabeli mesterségekben vagy az akkori ételek készítésében. A kóstolók után borral, serbettel vagy hűs forrásvízzel olthatjuk szomjunkat. Múltidéző kiállítások, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók és török kávékóstoltatás is Tatára csábítja a látogatókat. Még a szigorúan őrzött hárembe is bepillantást nyerhetünk; a korhű vásári forgatag pedig mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek vidám, történelmi színielőadásaival várja az érdeklődőket. Mindeközben ?Sarkantyú peng, szoknya lebben? a Borudvarban, ahol több mint 300 néptáncos táncházzal és a rangos Nemzetközi Néptánc Találkozóval készül az eseményre. A kontraszt kedvéért a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultatja haditechnikai eszközeit.

465064_3388811793979_2115205336_o

 

A rendezvény szakmai partnerei: tatai Kuny Domokos Múzeum, Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár, sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum és a Tatabányai Múzeum. A török kori harcokat megjelenítő hagyományőrző bemutatókon idén is dr. Négyesi Lajos hadtörténész, egyetemi docenstől hallhatunk szakmai kommentárokat, aki közreműködött a haditervek kidolgozásában is. A programok megvalósításában a szakértők mellett a három helyi hagyományőrző csapat is részt vesz: Gölbasi Vitézei Egyesület ? Tata Várának Janicsárjai, a Pálffy Kompánia és a Tata Várának Seymenjei.

465838_3388811033960_1936848921_o

 

A Tatai Patara idén kilencedik alkalommal varázsolja el az odalátogatókat több mint 400 hazai, cseh, szlovák, lengyel, finn, német, osztrák és olasz hagyományőr, valamint több száz további közreműködő egyedülálló összefogásának köszönhetően. A monumentális csatajelenetekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, sejmenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően. Az esemény egyedülálló lehetőség a kikapcsolódásra és a történelem élményszerű befogadására. A gyermekek számára egyértelműen a jövő tanulási módszere, amely a valóban átélt élményekre alapozza a biztos tudást. ?Aprajafalvában? kézműves foglalkozások és népi játszótér várja a gyerekeket, és a tavalyi sikert követően az idei évben is lesz ?Diák Patara? a fesztivál kezdetét megelőző napon.