eletszepitok.hu
Forrás: Életszépítők.hu

A 3. Kapolcska Program során 12 fesztiválhelyszínen 400 fellépő és 60 rendezvény várja majd a látogatókat, a tehetség- és képességfejlesztő táborban pedig 13 szekcióban mintegy 120 fiatal és 30 pedagógus vesz részt.

A fesztiválon fellép mások mellett Szirtes Edina Mókus, a Talamba Ütőegyüttes, Kubinyi Júlia népdalénekes és a Tördemic Néptáncegyüttes Kukonyák csoportja.

Kapolcska-Tabor-006
Forrás: Gyerektábor-kereső.hu

A rendezvényen török néptáncos és zenész fiatalok is fellépnek, akik a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány támogatásával érkeznek Kapolcsra.

A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány létrehozásakor a Magyar Államtól többek között azt a feladatot kapta, hogy szakmai és kulturális események szervezésével működjön közre a magyar-török kulturális kapcsolatok erősítésében.

Az alapítvány célja, hogy Gül Baba Türbéjét és a hozzá kapcsolódó páratlan kulturális értékeket megóvják, és kulturális hidat építsenek a két ország között.

Magától értetődő, hogy a két nemzet között kialakuló jó kapcsolat előfeltétele a közös nyelv, ami jelen esetben a zene. Ennek megvalósításához pedig nincs is jobb helyszín, mint Kapolcs, ahol török és magyar gyerekek egy táborban, együtt állíthatnak össze egy produkciót, megismerhetik egymást, a másik kultúráját, értékeit. Majd a Kapolcska megnyitóján együtt mutatják be közös előadásukat, amely olyan életre szóló élményt adhat nekik, ami későbbi barátságokhoz vezethet.

Ezért támogatja az alapítvány 12 török gyermek, illetve 2 zenész ? egy dobos és egy zurnás ? ideutazását az Isztambul közelében található Silivri városából. A 12 és 14 év közötti fiatalok már bejárták a környező országokat, és júniusban Magyarországon is bemutatják a tradicionális népviseletben előadott népzenéjüket. A kis csapatnak Európa-szerte voltak már fellépései, többek között Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Görögországban is. A magyarországi fellépés után pedig utaznak tovább egy fesztiválra Bulgáriába.

 
kapolcska_20108_20
Forrás: Életszépítők.hu

A zenei programok és képességfejlesztő foglalkozások mellett természetesen most is lesz a Kapolcskán kenyérsütés, mesehallgatás a természetben, az Országos Rendőr-főkapitányság pedig bűn- és balesetmegelőzési udvart szervez a fiataloknak.

A táborra még május végéig lehet jelentkezni a kapolcska.hu honlapon, a fesztivál pedig a szervező Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyletet támogató belépő megváltásával látogatható.