fbpx

,,Törökméz és gránátalma” a Tatai várban

Idén 15. alkalommal rendezik meg Tatán, a várban és az Öreg-tó partján a Tatai Patara Fesztivált május 26–28. között.

A fesztiválon immár második alkalommal vesz részt a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) Magyarországi Képviseleti Iroda. Az esemény első napján, a Diák Patara keretében rendezik meg a 3. ,,Törökméz és gránátalma” elnevezésű, középiskolások számára kiírt diákvetélkedőt.

A fesztivál sajtótájékoztatóján elmondták, hogy idén több mint 450 hagyományőrző vitéz részvételével, négy nagy hadijátékkal várják a közönséget. A háromnapos fesztiválon korhű ruhákkal, haditechnikai eszközökkel, a gyerekek és felnőttek számára egyaránt kipróbálható fegyverekkel és autentikus csatajelenetekkel vonulnak majd fel a magyar és külföldi hagyományőrzők.

Michl József, Tata polgármestere megköszönte a szervezőknek és a résztvevőknek a munkáját. ,,Ez a három nap gondtalan háborúzás, ahol egy igazán nehéz történelmi csatára kell visszaemlékeznünk” – jelentette ki. Hozzátette: már 14 alkalommal sikerült a keresztény hadaknak sikert aratniuk a török felett, szeretnék, ha ez idén is így lenne. A város azzal a feltétellel adja át a fesztivál részére a területeit, hogy idén is lekerül a török zászló a várról. Ha ez meglesz, akkor jövőre is lehet Patara – ígérte mosolyogva. Felszólítására a hajdúk kapitánya megígérte, hogy ha kell, furfanggal, de mindenképpen visszaveszik a várat a törököktől.

Köszöntőjében Gonda Géza, a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Iroda projektigazgatója hangsúlyozta: törökök és magyarok 300 évig háborúztak egymással, majd 300 évig barátságban, egymást támogatva, segítve éltek. 1999-től pedig, amikor Magyarország csatlakozott a NATO-hoz, már szövetségesek is vagyunk. A projektigazgató emlékeztetett arra, hogy Magyarország 2018-tól – megfigyelő államként – részt vesz a Türk Államok Szervezete (TÁSZ) munkájában. Mint elmondta: a TÁSZ Magyarországi Képviseleti Iroda tavaly volt először jelen a Patarán, amelynek első napján tartják a Diák Patarát.

A TÁSZ budapesti iroda szervezésében idén 8 középiskola indul a ,,Törökméz és gránátalma” verseny díjaiért. A vetélkedő feledatait úgy állították össze, hogy azok a türk népek történelméről és kultúrájáról, a korabeli és napjaink türk világban bekövetkezett földrengéseiről tartalmazzanak kérdéseket, feladatokat. A versenyre jelentkező csapatok már hetekkel korábban megkapták a felkészüléshez szükséges háttéranyagokat, amelyek közül két videóanyag a szervezet honlapján is megtalálható. A csapatok a tatai vár területén elhelyezett állomásokon több órán keresztül vetélkednek, minden ponton egy ismereti tesztet kell kitölteniük, el kell igazodniuk a korabeli fegyverek és a türk népek hétköznapi és ünnepi viseletei között. Ugyanakkor lesznek kérdések a türk államok földrajzáról, fővárosairól, történelméről, de a versenyzőknek fel kell ismerniük a tagállamok zászlait és himnuszait is.

A sajtótájékoztatón a programokról is beszéltek a szervezők. Idén a kastély előtti téren kap helyet a Magyar Falu, ahol a korabeli mesterségekkel, fortélyokkal találkozhatnak a látogatók. Ezek mellett állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal, aprófalvával, vagyis népi fa- és ügyességi játékokkal is várják a családokat. Vasárnap, a gyereknapon kiemelt programokat szerveznek a gyerekeknek ringatóval, falusi virtuspróbával, de lesz íjászverseny, illetve különböző vetélkedők is. Idén is kivonul a honvédség: mintegy ötven modern haditechnikai eszközt, köztük török gyártmányú Gidránt állítanak ki a várfal előtti területen.

A rovat további cikkei