Az eddig elsősorban filmgyártóként és hazai alkotások marketingügynökségeként ismert Juno11 nyáron lépett piacra forgalmazóként. 2024-ben tartják magukat a fogadalmukhoz, és olyan elgondolkodtató, lélekemelő alkotásokat kínálnak az érdeklődőknek, mint az Áldozat, A róka és a Kék Pelikan.

Áldozat.jpg
Részlet az Áldozat című filmből. Forrás: Juno11

A Juno11 Distribution Szlovákia Oscar-nevezettjével indítja az évet: az Áldozat az ukrán bevándorló, Irina (Vita Smachelyuk) és fia, Igor (Gleb Kuchuk) története. Amikor Igort megtámadják, az egész város szolidaritást vállal a családdal, és elítéli a roma szomszédokat, akik állítólag elkövették a bűncselekményt. Hamarosan azonban egy másfajta igazság kezd kirajzolódni, Irinának pedig döntenie kell, hogy meddig hajlandó elmenni a fiáért. A számos fesztiválon díjazott Áldozat izgalmas dráma egy rasszista társadalmi közegben igazságot kereső nőről. A filmet, amely a miskolci CineFest versenyprogramjában is helyet kapott, a budapesti közönség február 21-én láthatja először az idén 10 éves Cseh Filmkarnevál nyitófilmjeként. A vetítést közönségtalálkozó követi, ahol Vita Smachelyuk főszereplő és a film forgatókönyvírója, Jakub Medvecký mesél az Áldozat kulisszatitkairól. A film február 22-től látható a kiemelt mozikban, limitált előadásszámban.

 

A tavasz nyitányaként érkezik A róka, mely a filmet rendező Adrian Goiginger dédapjának igaz története, aki motoros hírvivőként szolgált az osztrák hadseregben. A II. világháború idején a zárkózott fiatal fiú (Simon Morzé) mellé egy különös társat rendel a sors: egy elárvult rókakölyköt talál az erdőben. Különleges barátságuk a fiatal férfit a múltjával való szembenézés felé vezeti. A lehetséges világok legjobbika rendezőjének legújabb alkotása bensőséges film a hűségről és a megbékélésről egy ellenállhatatlanul aranyos rókával a „főszerepben”. A film március 7-től lesz látható a magyar mozikban.

Tallinn, Torino és Biarritz után végre a hazai mozikba is megérkezik Csáki László első egész estés filmje, a Kék Pelikan. A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában első animációs produkcióként készült mozifilm valós eseményeket dolgoz fel: azt mutatja be, hogyan utaztak Nyugatra a magyar fiatalok a rendszerváltás után, hamisított vonatjegyekkel. Bár a film megszólaltat valós szereplőket is, többek között olyan színészek segítségével meséli el a történteket, mint Börcsök Olivér, Csoma Judit, Csőre Gábor, Olasz Renátó, Rujder Vivien, Thuróczy Szabolcs és Trokán Nóra. A sok humorral átszőtt alkotás igazi nosztalgiautazás, amelyen a felidézett tárgyak és olyan korabeli zenék segítségével vehetnek részt a nézők, mint az Induljon a banzáj! a Bonanza Banzaitól, a Lidocain a Hiperkarmától vagy a Húsrágó, hídverő a Kispál és a Borztól. Az Umbrella Entertainment produkciójában, Temple Réka koproducer jóvoltából a Cinemon Entertainment koprodukciójában készült Kék Pelikan április 4-től látható a hazai mozikban.