fbpx

Történelmi filmeket díjaztak Pápán

Április 27. és 30. között rendezték meg a pápai Petőfi Filmszínházban a III. Pápai Nemzetközi Történelmifilm-fesztivált, amelyre 287 alkotást neveztek az animációs filmtől a dokumentumfilmen át a nagyjátékfilmig.

A fesztiválra a szervezők olyan alkotásokat vártak, amelyek a rég- vagy a közelmúlt eseményeit művészi igénnyel, társadalomkritikai megközelítésben tárták fel. A résztvevők között svájci, angol, ír, osztrák, szlovák, szerb, olasz, dominikai művészek is voltak. Az eseménysorozat alatt a Színház és Film Intézet hallgatói és tanárai szerveztek szakmai találkozókat. 

A fesztivál nyitófilmje a nemrég elhunyt világhírű spanyol rendező, Carlos Saura The King of All The World című filmje volt. A fesztivál résztvevői egyperces csenddel emlékeztek meg a fesztiválprogramban résztvevő ukrán-izraeli film, a The Address of The Wall rendezőjéről, Serge Krutsenkóról, aki az elmúlt hetekben halt meg az ukrán háborúban.

Tizennyolc film került be a fináléba, ahol magyar filmes szakemberekből álló zsűri értékelte az alkotásokat.

Dominikai lett a legjobb játékfilm, kongói-belga koprodukcióban készült a legjobb dokumentumfilm, szerb a legjobb rövid játékfilm, brit a legjobb animációs film. 

Magyar nyertese lett a rövid dokumentumfilmek kategóriájának: a Mindhalálig rendezője Mózes Gergely. 

A színészi díjat Mokos Tamás nyerte el egy szlovák filmbeli alakításáért, a dominikai nyertes film adta a legjobb színésznőt. Svájci filmest díjaztak a legjobb rendezésért, szlovák alkotót az operatőri munkáért. A legjobb eredeti zene Dér Asia Howling Like We Do című szlovák gyártásban készült filmjéhez készült. A legjobb inspiratív film egy ír mozi lett. Pápa város díját Kocsis Tibor Sissi zsiráfjától a Biodómig című filmje nyerte el. A diákzsűri egy osztrák filmet ismert el, a közönségdíj Szlovákiába került.

A IV. PIHFF-re a tervek szerint 2024 áprilisában kerül sor.

Nyitókép: A fesztivál nyertesei

A rovat további cikkei