A Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó kiállítóhelyen a szegedi helytörténeti gyűjtemény műtárgyait fogják bemutatni. A pályázati forrásból megvalósuló projekt 2018-ban indult: ebben az első szakaszban a vár emeleti terét műtárgyvédelmi szempontból fejlesztették klímatechnikai, szellőzési és árnyékolórendszer kialakításával. A mostani, második ütemben elkészültek azok a szekrények, melyekben a műtárgyakat bemutatják, illetve egy terminált is beszereztek, melyen a műtárgyakkal kapcsolatos részletes információkat lehet megismerni egy gyűjteményi adatbázis segítségével.

A látványtár szekrényeiben különböző katonai tárgyakat, fegyvereket, ötvösműveket, pecsétnyomókat, Köves L. Imre-féle porcelánokat, korsókat, Csúry-óraszerkezeteket is elhelyeznek. A látványtárat a vármúzeum újranyitása után először a kutatók vehetik igénybe, majd a tervek szerint a múzeumok őszi éjszakáján mutatják be a nagyközönségnek.

A vármúzeum állandó, Szeged történetét bemutató kiállítása viszont folyamatosan látogatható: május 7-én nyitotta meg újra kapuit az intézmény a tavaly novemberi bezárás után.

A történeti látványtár kialakításának második üteme a Kubinyi Ágoston Program 2 millió forintos támogatásának köszönhetően valósul meg, melyhez Szeged önkormányzata 2,7 millió forint önrészt biztosított.

Képek forrása: Móra Ferenc Múzeum