fbpx

Tóték bemutató a kecskeméti Katona József Színházban

Aprócska szem a láncban ? mondja Örkény Tóték című drámájának Őrnagyáról Kőszegi Ákos. Sokáig tudatosan kerülte ezt a szerepet, de Cseke Péter felkérésére igent mondott. A bemutató november 6-án lesz Kecskeméten, az új Kamaraszínházban, ahol Rusznyák Gábor rendezésében láthatja a közönség a darabot.

Egy héttel a bemutató előtt hol tart a munka?

A körülmények megnehezítették a dolgomat, úgyhogy a szokásosnál is kevesebb idő jutott a készülésre. Egyelőre, úgy érzem, nagyon képlékeny állapotban van a szerepem.

 

Optimista?

Hol igen, hol nem. Néha meglendül bennem valami, és azt gondolom, jó úton járok, aztán újra elbizonytalanodom. Egyszer-egyszer előfordult már velem, hogy ilyen helyzetbe kerültem, de végül sikerült jó előadást létrehoznunk.

 

Totek
Forrás: http://www.kecskemetikatona.hu/

Ott volt a gondolatai között, hogy jó lenne egyszer eljátszani az Őrnagyot?

Sőt! Kerültem, ahogy tudtam. Pedig sokan mondták, hogy nekem való. Talán pont emiatt próbáltam eltolni magamtól. Mindenki ismeri, mindenkinek van róla kialakult képe, nagyon jó feldolgozásai vannak. Nehéz újat mondani. De Cseke Péternek nem tudtam, és nem is akartam nemet mondani.

 

Mit jelenít meg a darabban az Őrnagy?

Kortalan figura. Kortól, politikai és társadalmi berendezkedéstől függetlenül megjelenhetnek olyan alakok, akik pozíciójukat, hatalmukat, befolyásukat arra használják fel, hogy az embereket olyasmire vegyék rá, amit maguktól soha nem tennének meg.

Tótéknak talán lenne választásuk, de az Őrnagynak vajon lenne-e?

Katona, aki elképesztő állapotban érkezik meg a frontról: végletekig kimerült, tele van félelemmel, képtelen rá, hogy megnyugodjon. A viselkedése rapszodikus: egyik pillanatban gyermeki örömmel csodálkozik rá a csendre és a tiszta levegőre, a másik pillanatban dühkitörést kap ártalmatlan dolgoktól. Tettei összefüggenek azzal a pokollal, ahonnan néhány napra kiszakadt, s ahova tudja, hogy vissza kell térnie. Elmebeteg diktátor? Inkább egy aprócska szem a láncban. Kifordult a világ a sarkaiból. Ha közelebbről megnézzük az idillinek mondott falucska, Mátraszentanna lakóit, rajtuk is ugyanezt látjuk. Mindenki magán viseli a nyomát, hogyan változtatja meg a háború a világot, és mivé teszi az embereket. Lett volna választása az Őrnagynak? Talán neki a legkevésbé.

Rákász Judit


TÓTÉK

tragikomédia

Az őrnagy: Kőszegi Ákos
Tót: Kocsis Pál
Tóthné: Csapó Virág
Ágika: Tolnai Hella
A postás: Fazakas Géza
Tomaji plébános: Kiss Jenő
Gizi Gézáné: Decsi Edit
A lajt tulajdonosa: Hegedűs Zoltán

Cipriani professzor: Körtvélyessy Zsolt

 

Díszlet- és jelmeztervező: Debreczeni Borbála

 

Súgó: Patyi Szilvia

Ügyelő: Horváth Ferenc és Mahalek Gábor

Rendezőasszisztens: Sirkó Anna

 

Rendező: Rusznyák Gábor

A bemutató időpontja: 2015. november 6-án, 19 órakor a Kelemen László Kamaraszínházban.

A rovat további cikkei