A Concerto Budapest szimfonikus zenekar Tóth Bálint kürtművésznek ítélte a 2023/2024-es szezon Évad Zenekari Művésze díját, amelyet Keller András, a zenekar fő-zeneigazgatója és Devich Gábor főigazgató adott át június 6-án a Zeneakadémián.

Tóth Bálint_c_Felvégi_Andrea.jpg
Tóth Bálint kürtművész átveszi az elismerést. Fotó: Felvégi Andrea

Tóth Bálint Balassagyarmaton kezdett kürtölni 1998-ban édesapja, Tóth Miklós tanítványaként. 2002-től a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Beleznay Tibor növendékeként folytatta tanulmányait. 2004-ben első, 2006-ban második lett a szakközépiskolák országos versenyén. 2007-ben felvételt nyert a Zeneakadémiára, ahol tanára Friedrich Ádám volt. 2008-ban és 2009-ben is első díjat nyert az országos kamarazenei versenyen. 2008-ban megnyerte a Budafoki Dohnányi Zenekar első kürtre kiírt próbajátékát, később szólamvezetőnek nevezték ki az együttesnél. 2011-től a Concerto Budapest szólókürtöse, 2013-tól ugyanezt a pozíciót tölti be a Magyar Állami Operaház Zenekaránál is. 2015-ben Junior Prima Díjjal ismerték el eredményeit.

A világ számos hangversenytermében lépett már fel külföldi és magyar zenekarokkal, ahol olyan karmesterekkel és szólistákkal játszhatott, mint Keller András, Kocsis Zoltán, Kovács János, Christoph Eschenbach, Sir James Galway, Christopher Hogwood, Gidon Kremer, Vadim Repin, Rolla János, Jandó Jenő és Anna Netrebko.

Több kamarakoncerten vett részt a Zeneakadémián, ahol olyan művészekkel léphetett együtt a pódiumra, mint Keller András, Várjon Dénes, Várdai István, Mihail Pletnyov és Perényi Miklós.