fbpx

Tovább erősödnek a kulturális kapcsolatok Mexikó és Magyarország között

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Magyarország képviseletében Mexikóvárosba utazott a Mondiacult kulturális világkonferenciára. Az egyeztetéseket követően a Mexikói–Magyar Kulturális Hetek programsorozaton, magyar idő szerint éjfélkor felavatta a Budapest névre keresztelt utcát, a mai napon pedig részt vesz a magyar támogatással újjászületett Jézus Szíve templomban rendezett hálaadó szentmisén.

„Lenyűgöző a tudat, hogy a világ egyik legnagyobb metropolisza egy másik kontinens egyik fővárosáról, büszkeségünkről, a gyönyörű Budapestről nevez el egy centrális fekvésű közterületet. Bár a nagy földrajzi távolság akadályokat gördíthet az elé, hogy baráti nemzetek behatóan megismerjék egymás szokásait, történelmét, örökségét, mégis meggyőződésem, hogy létezik híd, ami az óceán felett átívelve közelebb hozhat nemzeteket. Ez pedig a kultúra és a művészet” – mondta az államtitkár.

„Hiszem, hogy a más népek öröksége iránti tisztelet és megbecsülés, valamint a saját identitás megtartása együttesen lehetnek zálogai a sikernek és az egyetemes értékteremtésnek. A magyarság számára rendkívül fontos, hogy a világ megismerje és értékelje mindazt a szellemi kincset, amelyet az idők folyamán létrehoztunk. Ugyanezzel a nyitottsággal és szeretettel fordulunk magunk is a mexikói nemzet felé, őszinte érdeklődéssel és tisztelettel viseltetve múltjuk, kultúrájuk és az egyetemes értékteremtésben játszott szerepük iránt” – tette hozzá.

A Mexikói–Magyar Kulturális Hetek programsorozat egy Magyarország által rendezett több hónapos, kulturális rendezvénysor. Célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar nép közösségépítő erejére, értékteremtő szellemi teljesítményére, hagyománytiszteletére és gazdag kulturális örökségére.

2022. szeptember 30-án, magyar idő szerint 16 órakor Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a mexikóvárosi Jézus Szíve templom felújítási munkálatainak hálaadó szentmisével egybekötött átadásán mond köszöntőt.

A központi fekvésű római katolikus Jézus Szíve templom (Templo del Sagrado Corazón de Jesús) 1907-ben épült, és egykoron fontos központja volt a helyi magyar kolóniának. A templom hívő közössége lelkipásztoruk vezetésével ma is rendszeresen imádkozik Magyarországért, főként Szent István király és Árpád-házi Szent Erzsébet, valamint a magyar szentek ünnepnapjain.

A magyar vonatkozású templom felújításához a 2017-es, Mexikó középső részén pusztító, több száz áldozatot követelő földrengést követően Magyarország kormánya nyújtott anyagi támogatást.

A munkálatok végeztével a közösség tagjai ünnepelni gyűlnek össze, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntő szavait követően Salvador González Morales, a mexikói főegyházmegye segédpüspöke mutat be hálaadó szentmisét.

Az esemény a templom hivatalos Facebook-oldalán online is követhető 16 órától.

A rovat további cikkei