Két héttel később, január 21-én zár a Szépművészeti Múzeum Renoir-kiállítása, amelyet szeptemberi megnyitása óta eddig már több mint 200.000 látogató tekintett meg.

A népszerű kiállítás eredetileg január 7-én zárt volna, de a múzeumnak sikerült megállapodnia a tárlat meghosszabbításáról a külföldi kölcsönző intézményekkel. A Renoir. A festő és modelljei című tárlat a nagy érdeklődésre való tekintettel hétfőn is nyitva áll a látogatók előtt, hétvégén pedig 10 óra helyett 9 órakor nyitja meg kapuit a múzeum. A nagyszabású tárlaton a francia mester csaknem 70 alkotásával találkozhat a közönség.

A Renoir emberábrázolásait középpontba állító kiállítás a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben nyílt meg, de a kiállításra több mint 20 külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum.

A tárlaton olyan fő műveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások. A festőnek szentelt első magyarországi bemutató – amelyen a Szépművészetiben őrzött csaknem 30 Renoir-alkotás is kiemelt szerepet kap – kronológiai és tematikus elrendezésben ismerteti a művész fejlődését.

A népszerű tárlaton most első alkalommal állították ki együtt Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotásának mindhárom, 1903 és 1907 között készült változatát, amelyek közül az elsőként megfestett remekmű 2019-ben, egy gyűjteménytörténeti jelentőségű vásárlás révén került a Szépművészeti Múzeumba.

Fotó: Hartyányi Norbert / Kultúra.hu