fbpx

Továbbra is nehéz gazdasági helyzetben a Pécsi Harmadik Színház

Március 23-ig meghosszabbítja adománygyűjtő akcióját, valamint további jótékonysági esteknek ad otthont a Pécsi Harmadik Színház.

A pécsi Uránvárosban 1986 óta működő, amatőr és alternatív hagyományokra építő, társulattal nem rendelkező, saját és meghívott produkciókra épülő magánszínház nagy szakmai és közönségsikert elért, fontos előadásaival (Örkény-trilógia, Gyerekek és katonák, Csirkefej, Találkozás, Halleluja, Kvartett, Szappanopera, A Herner Ferike faterja) a kortárs magyar drámák bemutatásának jelentős műhelyévé vált. Az intézmény az elszabaduló energiaárak miatt január elejére a gazdasági ellehetetlenülés szélére került, ezért nyílt levélben kért segítséget a nyilvánosságtól.

A színház az MTI érdeklődésére kedden azt közölte, hogy a segíteni szándékozók jelentős számban mozdultak meg korábbi felhívásukra, de sokakhoz csak jelentős késéssel jutottak el a színház helyzetéről szóló információk. Mint írták, többen fellépésekkel, azok bevételével járulnának hozzá a gyűjtéshez a következő hetekben. Közölték: 

az eddigi adományoknak köszönhetően az intézmény fenn tudott maradni és eddig minden meghirdetett előadásukat megtartották. 

A színház hónapról hónapra él, hangsúlyozták, megemlítve, hogy a pécsi önkormányzat például az idei évre szóló ötmillió forintos működési támogatását méltányosságból nem részletekben, hanem egy összegben utalja át, ez egyhavi bérköltségük fedezését teszi lehetővé.

Kiemelték: miután Nagy Bandó András humorista elsőként ajánlotta fel, hogy előadói estet tart náluk, s annak bevételét a színháznak adományozta, a következő időszakban több ilyen alkalom is lesz, így 

március 15-én a színház előadásaiban rendszeresen játszó színészek és az ő invitálásukra Pécsre érkező művészek lépnek színpadra, 

míg Koltai Róbert március 29-én tart önálló estet, Bősze Ádám zenetörténész pedig áprilisban érkezik szintén a rendezvény teljes bevételével segítve a teátrumot.

A Pécsi Harmadik Színház is részt vesz a színházi világ legjelentősebb nemzetközi seregszemléje, az idén Magyarországon zajló jubileumi, X. Színházi Olimpia rendezvénysorozatában: így az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös előadásában Csokonai tündérbohózata, a Karnyóné érkezik a teátrumba áprilisban, a beregszászi színház pedig Örkény művét, a Tótékat játssza májusban. A sokirányú zenei tehetséggel megáldott Apaceller család a közeljövőben Pécsváradon tartandó koncertjének teljes bevételét szándékozik felajánlani számukra.

Az intézmény közleményében kitért arra is, hogy

helyzetük rendkívül bonyolult, hiszen miközben magánszínháznak minősülnek, kiemelt minősítésű előadó-művészeti intézménynek számítanak, az épület pedig, amelyben működnek, a pécsi önkormányzat tulajdona.

Mint írták, egyelőre nem látják a pályázati lehetőségeket sem. 

A szakmabeliek egyértelműen a teátrum „visszaintézményesítésében” vélik a végleges megoldást, mert a közös önkormányzati és állami fenntartású színházak működése kiegyensúlyozottan és biztonságosan így teremthető meg – közölte a színház, ahol jelenleg Egressy Zoltán Szarvas a ködben című regénye nyomán készült színdarab ősbemutatójára készülnek.

Nyitókép: Vári Éva Orbánné szerepében és Tordai Teri mint Paula Örkény István: Macskajáték című tragikomédiájában 2003-ban a Pécsi Harmadik Színházban. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

A rovat további cikkei