fbpx

Továbbra is várják a jelentkezéseket a MOKK múzeumi képzéseire a szentendrei Skanzenben

A MOKK idén ősszel Minőségmenedzsment és Gyűjteménymenedzsment képzéseket indít a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, amelyre múzeumi dolgozók jelentkezését várják szerte az országból.

A múzeumoknak ahhoz, hogy a kulturális piacon valóban versenyképesek legyenek, ma már nemcsak a fenntartói elvárásoknak kell megfelelniük, hanem a legkülönbözőbb stakeholderek felé is teljesíteniük kell, hogy valóban korszerű, a szolgáltatói szemlélet szerint működő, látogatóbarát intézménynek mondhassák magukat, és a humánerőforrásukat is megfelelően motiválják.

Ehhez pedig rendszerszintű gondolkodásra, tervezésre és irányításra, a munkafolyamatok szabályozására, folyamatos önreflexióra, a gyenge pontok és fejlesztendő területek feltárására, valamint a múzeumot használók igényeinek monitorozására, a mérésekre alapozott visszacsatolásra, intézkedésekre és fejlesztésekre van szükség. A magyar múzeumok többségénél azonban még nem beszélhetünk a működés tudatos monitoringjáról és rendszerszintű minőségmenedzsmentről, inkább csak egyéni, intézményvezetői ambíciókról és a munkatársak szakmai alázatától vezérelt próbálkozásokról.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a minőségközpontú múzeumi működéssel kapcsolatos tudás és tudatosság fejlesztéséhez kíván segítséget nyújtani a Minőségmenedzsment című továbbképzéssel, amelyet 2023. október 2. és 11. között szerveznek részben e-learning, részben kiscsoportos tantermi formában – 15 fő részvételével – Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Muzeális intézmények vezetői mellett múzeumi középvezetők, továbbá szakmai téren fejlődni kívánó múzeumi szakemberek, akár közművelődési, levéltári területen dolgozó munkatársak jelentkezését is várják.

A képzésen a résztvevők átfogó képet kapnak a kulturális szférát érintő minőségmenedzsmentről. A versenyszféra és a nonprofit szektor világából hozott hazai és külföldi jó gyakorlatokat ismerhetnek meg, és betekintést nyerhetnek a MOKK konzorciumi vezetésével megvalósult Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében kidolgozott múzeumi minőségmenedzsment keretrendszer gyakorlati tapasztalataiba is. A saját intézményre vonatkozó objektív kép felállításához és a minőségközpontú múzeumi működés sikeres megvalósításához jó szolgálatot tesznek a múzeumi minőségmenedzsment keretrendszer mellett a szintén a  Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében kidolgozott kritériumrendszerek (család-, gyermek- és iskolabarát múzeumi működés), továbbá a múzeumpedagógiához, a múzeumi önkéntességhez, illetve a múzeumi iskolai közösségi szolgálat menedzseléséhez kapcsolódó kidolgozott minőségbiztosítási rendszerre tett javaslatok. A képzés során ezekről is szó esik majd.

A MOKK ezek mellett Gyűjteménymenedzsment képzést is indít, amelyre muzeális intézményük és gyűjteményük méretétől függetlenül múzeumi vezetőket és szakmunkatársaikat, muzeológusokat, restaurátorokat, kurátorokat is várnak. A tanfolyamot november 6–9. között e-learning formában, majd november 13. és 15. között személyes jelenléttel Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, valamint Budapesten, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központban rendezik meg.

A képzésen résztvevők a gyűjteményezés jogszabályi és etikai hátterétől kezdve a gyűjtemények gyarapításának, feldolgozásának és hasznosításának korszerű példáin keresztül a saját intézmény gyűjteményezési stratégiájának kialakításáig vagy megújításáig terjedően tudják a gyakorlati életben jól kamatoztatható tudással felvértezni magukat. Az idei képzés egyik különlegessége, hogy a résztvevők betekintést nyernek a közelmúltban megnyílt Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ működésébe.

Nyitóképen Tokaji, hejcei és erdőbényei módos polgárok egykori lakóházai, valamint egy tállyai üzletépület a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Fotó: Jászai Csaba / MTVA

A rovat további cikkei