Ahogy már megszokhatta a zenekar közönsége a korábbi szezonokban: kivételes világsztárok, visszatérő vendégek és remek újdonságok szerepelnek a zenekar legújabb bérletkínálatában is.

 

A Nikisch Artur bérletsorozatban fellép Dmitry Masleev zongoraművész, a 2015. évi Nemzetközi Csajkovszkij verseny győztese, Sarah Chang világhírű hegedűművész, a Budapesti Fesztivál Zenekar Takács-Nagy Gábor vezényletével és Bazsinka József tubaművész közreműködésével, a világhírű japán testvérpár Mari és Momo Kodama zongoraművészek. Zárásképpen pedig a zenekar korábbi karmesterének, Koncz Tamásnak a gyermekei, Christoph Koncz, a Bécsi Filharmonikusok hegedűművésze és Stephan Koncz, a Berlini Filharmonikusok csellóművésze lesz a partnere a zenekarnak.

 

A Richter János hangversenybérletben a Kossuth-díjas Kelemen Barnabás hegedűművész, a szintén Kossuth-díjas Ránki Dezső zongoraművész lesz hallható, de ebben a sorozatban lép fel a Liszt-díjas hegedűművész, Szabadi Vilmos, Mari és Momo Kodoma japán zongoraművész testvérpár is. A bérlet zárásaként pedig Azis Sadikovic karmester, a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny 2. helyezettje fogja vezényelni a zenekart Gyivicsán György harsonaművész közreműködésével.

 

A Varga Tibor bérletben is bemutatkozik Dmitry Masleev zongoraművész, de itt szerepel majd Bényi Tibor karmester, Zalai Antal hegedűművész, Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója, és Ránki Fülöp zongoraművész is. A sorozatot Kobayashi Ken-Ichiro hangversenye zárja, szólistaként közreműködik Juhász Viktor, a zenekar szólamvezető csellóművésze.

 

A Sándor János hangversenybérlet az új évadban is különleges előadásokkal várja közönségét. A nyitó előadáson a Zeneakadémia Nagytermében Berkes Kálmán vezényletével a világhírű hegedűművész, Sarah Chang lesz a partnere az együttesnek. A bérlet második előadásán újból itt lesz a Richter Teremben a győri születésű Varga Tibor hegedűművész fia, Gilbert Varga világhírű karmester. Az előadáson szólistaként közreműködik a Müncheni Filharmonikusok vezető klarinétművésze, Kuti László. A bérlet harmadik előadásán újból Berkes Kálmán fogja vezényelni a zenekart. A bérlet záró hangversenyén visszatér hozzánk Alexei Kornienko karmester és Elena Denisova hegedűművész.

 

Az Istvánffy Benedek hangversenybérlet kínálatában igazi zenei csemegékkel találkozhat a közönség, és talán az évad legimpozánsabb hangversenye is ennek a bérletsorozatnak a kínálatában szerepel. A halottak napjához kapcsolódó, Mozart műveinek szentelt első előadáson neves külföldi szólisták mellett a salzburgi dóm kamara- és ifjúsági kórusa is bemutatkozik a Nagyboldogasszony Bazilikában. A hangverseny karmestere Czifra János, a Salzburgi Dóm karnagya, és előadásukban többek között Mozart megindító műve, a Requiem is felcsendül. A második előadás az adventi ünnepkörben nyújt igazi zenei csemegét, amelyen klasszikus és könnyűzenei karácsonyi dallamok csendülnek fel szimfonikus zenekari kísérettel a Richter Teremben. Az est karmestere Rácz Márton, közreműködik Wolf Kati és Vastag Tamás. A hangversenybérlet harmadik előadása, talán az évad legkiemelkedőbb hangversenye lesz, amelyen a nagyszerű szólisták mellett a világhírű, Grammy-díjas Arnold Schoenberg Chor Wien lesz a zenekar partnere a Nagyboldogasszony Bazilikában, vezényel, a szintén Grammy-díjas Erwin Ortner, a kórus karigazgatója. A sorozat záró, Haydn és Brahms műveit bemutató hangversenyén Alpaslan Ertüngealp fogja vezényelni a zenekart. A koncerten az orgona is kiemelkedő szerepet kap, amelynek megszólaltatásában Rákász Gergely lesz a partnere az együttesnek.

 

A 17:18-as hangversenysorozat is felejthetetlen zenei élményekkel várja közönségét. Aki már részese volt a könnyed hangulatú, késő délutáni koncerteknek, az jól tudja, hogy a zenei élmény mellett zenetörténeti betekintést is kap a közönség Szabó Balázs zenetörténész értő előadásában. A rövid, 60 perces koncerteken az évad egy-egy hangversenyének rövidebb változata hangzik el. Az első három koncerten Berkes Kálmán lesz a karmester, a záró előadáson pedig Azis Sadikovic fogja vezényelni a Győri Filharmonikus Zenekart. A bérletsorozatban többek között Csajkovszkij, Kodály, Mozart, Debussy művei lesznek hallhatók. Természetesen a zenekar az új évadban is gondol a kisgyermekes családokra, és a koncertek alkalmával gyermekmegőrző üzemel a Richter Teremben, ahol képzett óvónők, gyermekfelügyelők vigyáznak a gyermekekre.

 

Újdonsággal is szolgál a kamarazenekari művek szerelmeseinek a zenekar új, 2018/2019-es évadában. Útjára indítja kamarazenekari hangversenybérletét, amelyben az együttes kamarazenekara ad koncerteket az Evangélikus Öregtemplomban. Szólistaként az együttes kiváló művészei fognak közreműködni, a felkészülésben művészeti vezetőként pedig Berkes Kálmán mellett közreműködik Rolla János és Bényi Tibor. Természetesen folytatódnak a Zenekar vidéki bérletsorozatai is, így Tatabányán, Veszprémben, Sopronban, Mosonmagyaróváron és Budapesten is gazdag műsorkínálattal szolgálja közönségét az együttes.

 

Brahms CD

A klasszikus zene világhírű lemezkiadó cégének, a NAXOS-nak a gondozásában 2018. augusztus 1-jén megjelent a Győri Filharmonikus Zenekar legújabb, három CD-ből álló felvételgyűjteménye. A felvétel a zenekar ünnepi, jubileumi évére készült, amelyen Brahms összes szimfóniája mellett a Tragikus Nyitány, illetve az Akadémiai Ünnepi Nyitány is hallható. A felvételek a tavalyi év során készültek a Richter Teremben, amelyeken Berkes Kálmán, a zenekar művészeti vezetője, a Liszt-díjas, Érdemes Művész vezényelte a Győri Filharmonikus Zenekart. A felvételek a kiadóval történt megegyezés szerint számos zenemegosztó felületen is elérhetők, így pl. a Spotify-on is. A kiadvány most már mindenki számára megvásárolható a Richter Terem jegypénztárában, illetve a Látogatóközpontban.

 

Jubileumi gálaműsor

A Győri Filharmonikus Zenekar idén ünnepli hivatásossá válásának 50. évfordulóját. A jeles jubileum alkalmából egy nagyszabású rendezvénnyel készül a Zenekar 2018. november 14-én. Az Olimpiai Sportközpontban megrendezendő eseményen többek között fellép a szintén félévszázados jubileumát ünneplő The King?s Singers énekegyüttes is. A zene mellett szerepet kap az emlékezés is, illetve köszöntő és méltató beszédek teszik még ünnepélyesebbé ezt a megismételhetetlen rendezvényt.

 

Európai Klarinétfesztivál

A zenekar augusztus 21-ei sajtótájékoztatóján Varga Gábor klarinétművész beszélt az augusztus 28. és 31. között Győrben megrendezendő nyolcadik Európai Klarinétfesztiválról, ahol több mint száz magyar és külföldi klarinétművész ismerteti meg a hangszert a közönséggel. A fesztiválon fellép mások mellett Seunghee Lee amerikai és Sharon Kam izraeli klarinétszólista, Pavel Vinnitsky, a New York-i Filharmonikusok és Alcides Rodriguez, az Atlantai Szimfonikus Zenekar klarinétosa, a Londoni Szimfonikus Zenekarból Andrew Marriner, az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekarból Calogero Palermo, a Brüsszeli Filharmonikusoktól Eddy Vanoosthuyse, a Lengyel Nemzeti Rádió Szimfonikus Zenekarából Arkadiusz Adamski, a Prágai Állami Opera zenekarából pedig Karel Dohnal.

 

Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester arról beszélt, hogy a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázat egyik zászlóshajója a zenekar, s reményei szerint ez abban is szerepet játszik majd, hogy elnyerjék a címet.

Forrás: Kultúra.hu/MTI

Fotó: Győri Filharmonikus Zenekar Facebook-oldala