fbpx

Trianon centenáriumára emlékezik a Duna Karnevál

Az Üzenet haza című nagyszabású táncszínházi előadással emlékezik meg Trianon centenáriumáról a Duna Karnevál augusztus 22-én a Budavári Palota Oroszlános Udvarában.

A művészeti együttműködésben megvalósuló előadás a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes táncosainak főszereplésével lesz látható az Összetartozunk programsorozat részeként, illeszkedve a nemzeti összetartozás évének küldetéséhez. Az Üzenet haza a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát és önazonosságának kifejezését hivatott erősíteni a néptánc és népzene nyelvén.

„Egy táncszínházi előadás képes szavak nélkül is, a maga adottságaival, eszközkészletével méltóképp emlékezni egy olyan történelmi traumára, amit Trianon jelent a magyarság számára. Megemlékezésünk Juhász Zsolt rendezésében, Marosán Csaba kolozsvári színművész közreműködésével azt tudja megjeleníteni, amire a történelmi értekezések, szónoklatok nem képesek. Zsigerekig ható élményt adhat hazaszeretetből, nekünk rendelt identitásból” – mondta Mucsi János, a Duna Karnevál művészeti igazgatója.

Az előadás előtt magyar történelmi indulók szólalnak meg a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának előadásában.

Az Összetartozunk alcímű programsorozatban rendezik meg a 2. FolKid Gyermekfesztivál gálát és bemutatják a Fitos Dezső Társulat A Falu című műsorát is. A FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége szervezésében több vidéki nagyvárosban és Budapesten zajlik augusztus 17. és 23. között, a fesztivál gálaműsorát augusztus 20-án tartják a Budavári Palota Oroszlános Udvarában. Augusztus 21-én a Duna Karnevál vendége lesz a Fitos Dezső Társulat A Falu című táncprodukciója, amely a Kárpát-medence egységesen összetartozó kulturális sokszínűségét és kimeríthetetlen folklórkincsét mutatja be.

A rendezvény a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a Duna Karnevál, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület és a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetsége közös szervezésében valósul meg a budai Várban.

Nyitókép forrása: a Duna Karnevál Facebook oldala

A rovat további cikkei