A Diane von Furstenberg divattervezőről és a 2018-ban elhunyt DJ Aviciiről szóló dokumentumfilmekkel, Lily Gladstone, Jude Law és Kristen Stewart új filmjeivel, valamint Robert De Niro különleges minifesztiváljával a programban szerdán kezdődik meg New Yorkban a 23. Tribeca Filmfesztivál.

New York, NY - June 10, 2022: Robert de Niro attends the ATT Untold Stories during Tribeca Festival at Spring Studios
Robert De Niro 2022-ben az általa alapított fesztiválon. Fotó: Lev Radin / Shutterstock

A 2001. szeptember 11-i terrortámadások után Robert De Niro és Jane Rosenthal producer által alapított filmfesztiválon idén a nyolcvanéves De Niro tiszteletére minifesztivált szerveztek panelbeszélgetésekkel, filmvetítésekkel és kiállításokkal. A fesztivál utolsó három napján zajló De Niro Con elnevezésű rendezvényre olyan sztárokat várnak, mint Chazz Palminteri, Quentin Tarantino, Billy Crystal, Whoopi Goldberg, Christopher Walken, Kathrine Narducci, David O. Russell, John Turturro és Martin Scorsese.

A Tribeca nyitófilmje szerdán a Diane von Furstenberg: Woman in Charge című dokumentumfilm lesz, de a filmmustrán további életrajzokat és portrékat, köztük a néhai svéd DJ, Avicii életéről, az amerikai énekes-dalszerző Linda Perryről és Liza Minelliről szóló dokumentumfilmet is láthat a közönség.

Műsorra tűzik az Oscar-díjas Lily Gladstone új filmjét, a Jazzyt – rendezője Morissa Maltz, akinek a The Unknown Country után ez már a második közös munkája az őslakos származású színésznővel. A programban szerepel még Dakota Johnson és Sean Penn Daddio című drámája, az Alicia Vikanderrel és Jude Law-val forgatott Firebrand című, VIII. Henrik udvarában játszódó történelmi dráma, valamint a Sacramento című vígjáték Michael Cerával és Kristen Stewarttal.

„A Tribeca Filmfesztivál minden évben kultúránkat tükrözi, megragadva a jelen pillanat lényegét” – hangsúlyozta a társalapító Jane Rosenthal közleményében, amelyben arra is felhívta a figyelmet, hogy idén első ízben mutatkozik be a mesterséges intelligencia a fesztiválon. Június 15-én öt rövidfilmet vetítenek, amelyeket a szöveges leírás alapján videókat készítő OpenAI Sora modellje hozott létre.

A szervezők tájékoztatása szerint a mintegy 13 ezer pályázó közül 48 országból 103 játékfilmet válogattak be a programba, amelyben 86 világpremiert láthat a közönség. A műsorban szereplő filmek felét nők rendezték, és a produkciók 35 százalékát fekete, őslakos vagy más etnikai kisebbséghez tartozó rendező forgatta. A versenyprogramban harminc elsőfilmes rendező alkotása látható.

A Tribeca Filmfesztivál június 16-án zárul New Yorkban.