A Tricikli Fesztivál július 13. és 16. között hét helyszínen tizenkét művészeti programmal várja majd a kerékpározás és az irodalom szerelmeseit. A meghívottak között ott lesz Visky András, Krusovszky Dénes, Gimesi Dóra, Kiss Tibor Noé, Sirokai Mátyás és Cserne Klára is.

A 2021 óta létező kisfesztivált azzal a céllal indították, hogy a kerékpárosan is végigjárható eseménysorozat segítségével összekapcsolják azokat az együttműködő kulturális helyszíneket, amelyek nemcsak a városban végeznek fontos kultúrmissziós munkát, de a testi-szellemi egyensúlyteremtés és a fenntarthatóság területén is azonos értékek mentén gondolkodnak. A szegedi kezdeményezés 2022-re már két határon túli városba is eljutott, azóta a vajdasági Magyarkanizsa és az erdélyi Sepsiszentgyörgy is megrendezi saját közössége számára a mozgó irodalmi fesztivált.

A szegedi szervezők az idei évben az egész városra kiterjedő művésztelepi hangulatot ígérnek. A hagyományos és zenés könyvbemutatókon túl olyan szokatlan eseményeken is részt vehetnek majd a látogatók, mint például félmeztelen író-olvasó találkozó a strandon, egy könyvvásár a városi piac gyümölcsárusai között, egy risograph workshop a pécsi Drukker nyomdaműhellyel, egy szövegpreparátum műhely, ahol egy szétmarcangolt verset kell feltölteni új jelentéssel, vagy egy verses bábelőadás a Kövér Béla Bábszínház egyszemélyes, privát installációja elé ülve.

A programban szerepel kortárs költészeti impróest a Megálló Közösségi Házban, Visky András Kitelepítés című könyvének bemutatója a Jazz Kocsmában és a Qiyan zenekar koncertje, amelyet a Grand Caféban tartanak.

Fotó: Ács Péter