fbpx

Tudománynépszerűsítő oldalt indít a Bölcsészettudományi Kutatóközpont

Katt(anj) a tudományra! címmel indít weboldalt és videósorozatot a Bölcsészettudományi Kutatóközpont (BTK).

A bölcsészettudományokat népszerűsítő kezdeményezés szervesen kapcsolódik a BTK már ismert médiatartalmaihoz, a Glossza podcasthoz, a Mindennapok története bloghoz, Az irodalom rejtett hálózatai adatvizualizációs cikkeihez és a Penna magazinhoz. Szeptember 30-án pedig első alkalommal látogathat el a nagyközönség a kutatóházba a Kutatók éjszakáján. Mindezekkel egy hosszú távú tudománynépszerűsítő platform létrehozása a központ célja.

Érdemes belegondolni, hogy mennyi mindent tesz hozzá az életünkhöz az irodalom, a történelem, a filozófia, a néprajz, a művészettörténet, a zenetudomány, a régészet, az archeogenetika vagy épp a klasszika-filológia. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont égisze alatt futó Katt(anj) a tudományra! projekt célja bemutatni, hogy milyen sokszínűek a bölcsészettudományok, és hogyan folyik a tudományos munka a kutatóközpontban.

A Bölcsészettudományi Kutatóközpont kilenc intézetnek ad otthont, és több mint 400 kutató dolgozik itt. A kutatóház laborok, különleges gyűjtemények, adattárak, könyvkiadó, könyvtárak otthona is egyben. Ezt a tudományos műhelyet szeretné minél közelebb vinni az érdeklődőkhöz a Katt(anj) a tudományra! kezdeményezés, amelynek bemutatkozó videója alább látható:

A projektet összegző Kattatudomanyra.hu weboldalon videók, podcastok, cikkek és infografikák segítségével tájékozódhatunk a legfrissebb tudományos eredményekről, miközben abba is bepillanthatunk, hogy miként végzik munkájukat a kapcsolódó tudományterületek kutatói. Szeptemberben pedig a Kutatók éjszakáján bárki ellátogathat a Humán Tudományok Kutatóházába, ahol izgalmas programokon vehet részt, és élőben is találkozhat az itt dolgozó munkatársakkal.

A frissen indult Kattatudomanyra.hu weboldal és annak Facebook-oldala tulajdonképpen egy gyűjtőoldal, ahol több, a BTK-ban készült tudományos és ismeretterjesztő tartalom megtalálható.

Felkerülnek a honlapra a Glossza podcast epizódjai. A BTK tudományos-ismeretterjesztő podcast sorozatában a történelem, a régészet, a filozófia, az irodalom, a művészettörténet, a zene és a néprajz világáról hallhatunk beszélgetéseket, tudományos igényességgel, de közérthetően.

A Mindennapok története blog olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miként éltek az emberek korábban, hogyan öltözködtek és mivel táplálkoztak. Hogyan ünnepeltek, milyen volt a viszonyuk a születéshez, a betegségekhez vagy a halálhoz? Az irodalom rejtett hálózatai öt ismeretterjesztő cikkben, interaktív webes adatvizualizációkkal mutat be izgalmas bölcsészettudományi kutatási témákat az adat-, illetve a hálózatvizualizáció módszertanának bevonásával.

A honlap fontos részét alkotja majd az a videósorozat, amely külön epizódokban fogja bemutatni a Bölcsészettudományi Kutatóközpont intézeteinek munkáját, kutatóit és tudományos tevékenységüket.

Nyitókép: MTA Humán Tudományok Kutatóháza. Fotó: Bölcsészettudományi Kutatóközpont

A rovat további cikkei