A Please ASK! nemzetközi program olyan művészeket keres, akik nyitottak arra, hogy asztrobiológia, evolúciós biológia és kvantumfizika területén dolgozó tudósokkal közösen hozzanak létre különleges élő előadásokat.

A felhívás szakmai kihívást jelenthet olyan művészek számára, akik a tudomány, a tudósok és a tudományos módszerek újfajta megértésére törekszenek, és nyitottak az innovatív művészeti gyakorlatokra. 

A Please ASK! első szakaszában a hangsúly a művészi know-how és gyakorlatok megosztásán, valamint az előadó-művészet és a tudomány együttműködésének különböző megközelítéseinek megismerésén van, a kidolgozott módszertant ezt követően a tudományos színházi előadások létrehozásában alkalmazzák. Az előadások mindegyike más-más tudományos témát dolgoz fel, és különböző közönségeket, közösségeket céloz meg.

A szófiai Arte Urbana Collectif az asztrobiológiával foglalkozik és a nagyközönséget szeretné megszólítani, a budapesti Pro Progressione az evolúciós biológiát és a családokat köti össze, a prágai Dafa Puppet Theatre pedig a kvantumfizika elemeit mutatja meg a fiatal közönségnek a megszülető előadáson keresztül.

A Please ASK! célja az is, hogy a művészek felelősségteljesebben szűrjék ki a tudományos módszer alkalmazásával szerzett ismereteket a vonzónak tűnő, de tudományos bizonyítékokon nem alapuló feltételezésekből.

A jelentkezési határidő április 12. 23.59, a pályázat részletei itt olvashatók.