Milyen állatokkal állt jó barátságban a fizikus Eötvös Loránd? Mi volt Jedlik Ányos hobbija? Vajon mi köze lehet Szent-Györgyi Albert vacsorájának a Nobel-díjhoz? Hogyan jön létre a felületi feszültség, és lehet-e vele alkotni? Milyen ereje van a levegőnek?  

A Tudóspalánták éjszakája elnevezésű eseményen a szervezők a fenti kérdések megválaszolásával megmutatják, mennyire érdekes a tudomány, és hogy a tudósok élete is bővelkedik kalandokban. A tudomány világnapja alkalmából virtuális látogatást lehet tenni magyar feltalálók izgalmas kísérleteibe. A résztvevők például megismerhetik Szent-Györgyi Albert kalandos életét és kutatásait, mi több,

a csatorna műsorainak legjobb, otthon is elvégezhető kísérleteit is élőben láthatják és követhetik a gyerekek.

A programot a Magyar Nemzeti Múzeum múzeumpedagógusai, a Da Vinci Kids pedagógus szakértői és a Kismesterek kézművescsapat állította össze. A kísérletek elvégzéséhez szükséges eszközök listáját a regisztrált szülők az esemény előtt e-mailben kapják meg. Másra pedig nem is lesz szükség, csak egy telefonnál nagyobb átmérőjű táblagépre vagy számítógépre és a kíváncsiságra, ami a tudóspalántákat hajtja. Az esemény térítésmentes, de regisztrációköteles.

Az este folyamán a Da Vinci Kids oktatási okosalkalmazás kapcsolódó tartalmai is bemutatkoznak abból az apropóból, hogy az applikáció ezentúl Vodafone TV médiaboxon is megtalálható. A Da Vinci Kids applikáció játékos, ismeretterjesztő, személyre szabható alkalmazás kisiskolás gyerekek számára, a Vodafone kínálatában pedig az első, gyermekeknek szóló oktatási tartalom. A Tudóspalánták éjszakáján az app legjobb tartalmait híres magyar tudósok találmányaihoz kapcsolva mutatják be.

A program élőben, valós időben, a Zoom felületén interaktívan zajlik, az esemény linkjét a szülők november 10-én kapják meg.

Nyitókép: Shutterstock/Szász-Fábián Ilka Erika