A gödöllői Várkapitányi Lakban Tükröződések címmel képző- és iparművészeti tárgyakból nyílt kiállítás, amelyen művészgenerációk nyújtják egymásnak a stafétát. Immár 24 éve működik a városban az iparművészeti műhely, amelynek az itt tevékenykedő művészek szeretnék biztosítani a jövőjét. Ennek érdekében támogatói aukciót és vásárt is rendeznek, amelyen az alkotók által felajánlott műalkotások megvásárolhatók. A támogatói felajánlásokat a Gödöllői Iparművészeti Műhely (GIM) épületének felújítására fordítják, hogy a megkezdett szakmai munka magas színvonalon folytatódhasson. A műtárgykollekcióban 56 művész 150 alkotása található, amelyek révén megismerhető a műhely sokszínű művészeti tevékenysége.

A Tükröződések című kiállítás részlete, fotó: Fülöp Dániel Mátyás
A műhely és a tárlat koncepciójának fontos szempontja, hogy összekapcsolja a képző- és  iparművészet, valamint a dizájn területeit,

így a bemutató egyes szekcióiban festményeket, grafikákat, szobrokat, valamint autonóm és funkcionális iparművészeti tárgyakat is fellelhetünk.

Hidasi Zsófia textiltervező művész, a GIM művészeti vezetője így foglalta össze a tárlat kuriozitását:„Kiállításunkban a képző- és iparművészeti alkotások külön szekciót képeznek, mégis szorosan egybetartoznak. Szeretnénk bemutatni, hogy ez a két terület hogyan függ össze az egyes művészek alkotófolyamataiban. Eseménysorozatunkkal, a támogatói vásárral és az aukcióval azt az üzenetet szeretnénk közvetíteni, hogy

a képző- és iparművészeti tárgyak a mindennapok részét képezhetik az igényes és esztétikus tárgykultúra beépítésével.

Szeretnénk teret és lehetőséget adni arra, hogy az érdeklődők széles rétege hazai, professzionális tervezőktől szerezhesse be otthonainak egyediségét biztosító tárgyait.”

A támogatói aukció exkluzív válogatásában a kiállító művészek egy-egy kiemelkedő műalkotása is szerepel. A kortárs, elismert képzőművészek generációkat átölelő válogatásában többek között Barabás Márton, Orosz István, Incze Mózes, Kaliczka Patrícia és Mátyási Péter alkotásaival találkozhatunk. Az iparművészeten és dizájnon belül hangsúlyosak a textil autonóm és funkcionális műfajai, amelyek képviselői között Péreli Zsuzsanna, Remsey Flóra és Temesi Apol műtárgyai is ott vannak. Hidasi Zsófia és Berecz Vanda táskái pedig az egyedi öltözékkiegészítők nívós darabjai. A kiemelkedő otthonberendezési tárgyak alkotói között Pattantyús Gergely üvegtervező, Ujvári Berta textiltervező és Sinkovits Zsuzsanna keramikus alkotásaival találkozhatunk. A mindennapi megjelenést különleges esztétikummal felruházó ékszerek válogatása szintén magas színvonalú: Börcsök Anna, Jermakov Katalin és Vági Flóra kiegészítőit egyaránt megtaláljuk az aukció tételei között.

A licitre váró művek tükrében kirajzolódik a műhely szellemisége, amely összekapcsolja a művészgenerációk tagjait, és komplex módon prezentálja a kortárs művészet páratlan sokszínűségét.

A kiállítással párhuzamosan megrendezett vásáron a Florárium mentorprogramban a GIM fiatal textiltervező növendékei által tervezett, a gödöllői szecessziós művésztelep alkotásaiból inspirálódott mintatervek, printek, füzetek, vászontáskák, kendők, párnahuzatok formájában is megvásárolhatók.

A kiállítás és a vásár 2022. július 31-ig, péntekenként, szombatonként és vasárnaponként 10 és 18 óra között, Gödöllőn, a Várkapitányi Lak épületében (2100 Gödöllő, Szabadság út 2.) látogatható.

Hidasi Zsófia: LINES ultramarinkék válltáska, 2020, egyedi technika, bőr, 16 x 20 x 6 cm, fotó: Kárász Karolina

A támogatói aukció időpontja: 2022. június 4., 19 óra, regisztráció: info@gimhaz.hu

A műtárgyak katalógusa itt tekinthető meg.

Nyitókép: a Tükröződések című kiállítás részlete, fotó: Fülöp Dániel Mátyás