Idén egy barokk operát, Monteverdi La favola d’Orfeo (Orfeo meséje) című operáját mutatta be a Fischer Iván Operatársulat Tánc- és Énekkara, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar korhű hangszeres együttese Fischer Iván rendezésében.

Az operaprodukciót először a magyarországi közönség láthatta a szeptemberi Európai Hidak fesztiválon, októberben pedig már a világ legrégebbi ma is működő reneszánsz színházába, a Teatro Olimpicóba, majd az impozáns Genfi Grand Théâtre-be utaztatták az előadást.

Fotó: Luigi De Frenza

„Túlmutat a megszokotton, és tagadhatatlanul kivételes előadás” – írta egy német kritikus, míg olasz kollégája a kórus és a szólisták teljesítményét emelte ki, megjegyezve, hogy a tánckar is tökéletesen illeszkedett a produkcióhoz. A genfi előadások után briliáns zenekarról és szereposztásról írt egy francia nyelvű kritika, amely kiemelte a fényes, homogén hangzást is.

Az előadásban, amelyhez Fischer Iván a rendezés és a vezénylés mellett maga írta a zenei befejezést is, olyan nemzetközi szólisták léptek fel, mint Baráth Emőke (Eurüdiké, A zene), Valerio Contaldo (Orpheusz), Michal Czerniawski (Pásztor, A reménység.

Fotó: Luigi De Frenza

A Vicenzai Operafesztivál programja az első évadhoz képest bővült: a három operaelőadás mellett egy Haydn, Händel és Mozart műveiből összeállított gálahangversenyt és három közösségi koncertet is adott az együttes vicenzai idősotthonokban és egy helyi iskolában.