Gondoljunk csak bele abba: mit teszünk, ha magányosak, szomorúak, csalódottak vagyunk? Meghallgatjuk kedvenc zenénket, megnézünk egy filmet. Belemerülünk egy könyvbe. Kiírjuk, kiénekeljük magunkból a bánatunkat. Azaz: a művészethez fordulunk. És nem csak mi, egyedül. Az egész társadalom.

 

_D0A1935_Copy

?Mi, magyarok ismerjük azokat a helyzeteket, amikor a túlélésünk záloga a kultúránk volt? ? fogalmazta meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere január 22-én. ? Nehéz időkben mindig a magyar kultúrába menekültünk, annak köszönhetően őrizte meg a magyar közösség a hitét: érdemes életben maradni, alkotni, teljesíteni! Jobb és szebb élet nem lehetséges kultúra nélkül.? A miniszter kiemelte: a kultúra támogatásával a célunk az emberi élet minőségének növelése. Mint elmondta: egy társadalom csak akkor tud előre lépni, ha minden tagja előre lép, ezért fontos, hogy olyanok is találkozhassanak az általunk őrzött értékekkel, akiknek eddig nem volt erre lehetőségük. Ezen dolgoznak a kulturális intézményekben ? hangsúlyozta Balog Zoltán, hozzátéve: ?azokat hívtuk meg ma az ünnepségre, akiknek köszönettel tartozunk, hiszen szebbé, jobbá teszik a mindennapjainkat a kultúrával?.

 

A Zeneakadémián tartott eseményen Balog Zoltán és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár átadta a Csokonai Vitéz Mihály-díjat, a Közművelődési Minőség Díjat, valamint a Minősített Közművelődési Intézmény címet. Mint mondta: a díjazottak vállukon viszik és szívükön viselik a magyar közművelődés ügyét.

 

_D0A2313_Copy

Balog Zoltán a magyar kultúra napja alkalmából felidézte: nagy mértékben nőtt a látogatószám a színházakban, a mozikban és a múzeumokban. Eközben megújul a Szépművészeti Múzeum, a Hagyományok Háza, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Nemzeti Galéria, a Néprajzi és a Közlekedési Múzeum épülete is. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy 2018-ban 118 pianínót vásárolnak, és több milliárd forintos keretből elindult az elhasznált hangszerek cseréje a zeneiskolákban.

A miniszter kiemelte: különös egybeesés, hogy a magyar kultúra napja megegyezik Cseh Tamás születésének évfordulójával. Az énekes-dalszerző azokban az időkben adott reményt az embereknek, amikor a kultúra volt a túlélésük záloga. De Cseh Tamás nemcsak művészetet, hanem életstílust is közvetített hallgatóságának. Rá is emlékezve a díjátadón Bereményi Géza és Cseh Tamás Frontátvonulás és Nyugati pályaudvar című műveinek feldolgozását hallgathattuk meg Orosz Ákos, Zoltán Áron, Tóth András, Laczi Sándor és Kovács Márk előadásában.

 

_D0A2320_Copy

Az eseményen beszédet mondott Hoppál Péter is. ?Egy évvel ezelőtt a Pesti Vigadóban ünnepeltünk, míg idén a Zeneakadémia Solti Termében emlékezünk a magyar kultúra napjára és ünnepeljük mindazokat, akik az elmúlt években sokat tettek a kultúráért. Ezek a fővárosi épületek ma arra emlékeztetnek bennünket, hogy a magyar kultúra stabil lábakon áll? ? fogalmazta meg az államtitkár, hozzátéve: a népi kultúránk identitásunk táplálója és fő gyökere. Illyés Gyula szavait idézte: ?Csak az a nép tud tisztelni más népeket ? azok szokásait, hagyományait ?, amely a sajátját is megbecsüli.?

 

Díjazottak:

Kimagasló alkotó- és előadóművészi tevékenysége elismeréseként ? alkotói kategóriában ? Csokonai Vitéz Mihály-díjban részesült Wenczel Imre drámapedagógus, színkörvezető, a győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium magyar nyelv és irodalom szakos tanára.

 

_D0A2376_Copy

Kimagasló alkotó- és előadóművészi tevékenységük elismeréseként ? közösségi kategóriában ? Csokonai Vitéz Mihály-díjban részesült a fővárosi Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa Egyesület, valamint a sárospataki Művelődés Háza Kamarakórusa.

 

A közművelődési minőségfejlesztés területén hosszabb ideje nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Közművelődési Minőség Díjban részesült a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ.

 

A közművelődési minőségfejlesztés területén elért eredményei elismeréseként Minősített Közművelődési Intézmény címben részesült: a kiskunmajsai Konecsni György Kulturális Központ, Tájház és Városi Könyvtár, a kabai Mácsai Sándor Művelődési Ház, a Debreceni Művelődési Központ, az Egri Kulturális és Művészeti Központ, a Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ, a gödöllői Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft., a Békés Városi Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ, a Komló Város Önkormányzat Közösségek Háza, Színház és Hangversenyterem, a Marcali Városi Kulturális Központ.

Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond