A számtalan numizmatikai ritkaságot felvonultató kollekciót három nemzedék ? Törő István, édesapja és nagyapja ? munkája, nemes szenvedélye hozta létre ? idézte fel a tárlat hétfői megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeum megbízott főigazgatója. Az öt évre a múzeumnál letétbe helyezett anyag nemzetközi szinten is igazi ?nagyhatalommá? teszi az Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárát, amely 729 darab, az Erdélyi Fejedelemségben készült tallérveretet őriz.

Download.aspx

Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az Értéktár program vezetője emlékeztetett: a jegybank célja az Értéktár programmal, hogy a magyar nemzeti műkincsvagyon azon részeit, amelyek külföldre kerültek vagy veszendőben vannak, fölkutassa, megvásárolja, és értő kezekre bízza, lehetővé téve, hogy mindenki láthassa ezeket a műkincseket. A Törő-gyűjtemény a program eddigi két évének talán legmaradandóbb szerzeménye Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye mellett ? emelte ki Gerhardt Ferenc.

 

Tóth Csaba régész-muzeológus, a kiállítás kurátora elmondta, ritkaság, hogy egyetlen gyűjtemény ennyi értékes, nehezen fellelhető darabot foglaljon magában: János Zsigmondtól Apafi Mihályig 13 uralkodótól 220 pénzérmét. Noha az Erdélyi Fejedelemség másfél évszázados fennállása alatt tucatnyi verde működött hosszabb-rövidebb ideig, rengeteg tallért készítve hihetetlen változatosságban, ezeknek az érméknek a túlnyomó része kikerült az országból, majd beolvasztották, így mára kevés erdélyi tallér maradt fenn ? mutatott rá a szakember.

Download.aspx2

 

Tóth Csaba a gyűjtemény korai anyagából kiemelte János Zsigmond és Báthori Kristóf ?szükségtallérjait?. Elmondása szerint Báthori István lengyel királyként is Nagybányán veretett pénzt, majd a helyi tallérverés felfutása Báthori Zsigmond alatt történt meg, erről a fejedelem érméinek hatalmas változatossága tanúskodik. Erdélyben nem váltak el élesen a forgalmi és emlékérmek, ezt mutatják Bocskai István tallérjai ? számolt be a kurátor. A leggazdagabb pénzverése Bethlen Gábornak volt, mégis unikális darab a gyűjtemény háromnegyed Bethlen Gábor tallérja.

 

Szintén nagyon ritkák I. Rákóczi György tallérjai és II. Rákóczi György pénzei, valamint nehéz fellelni a rövid ideig uralkodó Barcsai Ákos és Kemény János érmeit is. Apafi Mihály, a leghosszabban uralkodó fejedelem hét verdében készíttette tallérjait, így tőle harminchárom darab szerepel a kollekcióban, ritkaság azonban a korból az a Thököly Imre bukását ábrázoló gúnyérem, melyen az osztrák császári sas löki le egy szikláról a lázadó fejedelmet ? számolt be Tóth Csaba a szeptember 11-ig megtekinthető kiállítás anyagáról.

 

Forrás: MTI

Fotók: MTI/Marjai János