fbpx

Túrák, kulturális programok Göcsej napján

Élménypontokon, természetjáró és kulturális programokon mutatják be a tájegyegység értékeit, jellegzetességeit és hagyományait szombaton a Göcsej napja – Aranyló Göcsej elnevezésű egész napos rendezvényen.

Szombaton megnyitják a családi gazdaságok, helyi üzemek kapuit, a látogatók szervezett kerékpár- és gyalogtúrákon, vagy az előre jelzett időpontokban egyénileg kereshetik fel az élménypontokat – ismertette a részleteket.

Október 17-én, 8 órakor a dobronhegyi Balázsfai-hegyről körtúra indul: a Sümegi pincénél bemutatják a Balázsfa-Öreghegy megmentéséért létrehozott alapítványt. A kustánszegi tájházban a múltidéző helytörténeti kiállítást lehet majd megtekinteni.

Petrikeresztúron menetlevéllel járhatják be a Pataktól-patakig tanösvényt a túrázók, az állomásokon elhelyezett képek, leírások Göcsej jellegzetességeiről – többek közt népviseletéről, gasztronómiájáról – adnak keresztmetszetet. A faluban kerékpártúrát is szerveznek, a bérelhető bicikliket a regisztrált résztvevők ingyenesen vehetik igénybe. A tájház udvarán terménybemutató kiállítás nyílik, lesz pogácsasütés és mesteremberek útmutatásával lehetőség nyílik nemezelésre, agyagozásra is.

Nagylengyelben átadják a Göcsej Napok irodalmi- és a fotópályázatának díjait és felavatják a Göcsej Parkot.     

A programot Dobronhegyen, a Kandikó Vendégházban Takács Eszter és a Molazzter koncertje zárja.

Október 24-én Szentkozmadombján a Faluhát terasz elnevezésű egésznapos programon Nemzeti Kulturális Alap támogatásával fotó- és képzőművészeti kiállítás nyílik, irodalmi és zenei összeállítások hangzanak el.

Nyitókép: Takács Eszter, fotó: Jambrik Máté

A rovat további cikkei