Turán Road Music címmel előadással egybekötött etnikai zenei koncertet rendeznek április 20-án, szerdán a budapesti Yunus Emre Török Kulturális Központban.

Az esemény Dél-Szibéria és Észak-Turkesztán zenei kultúrájába kalauzolja el az érdeklődőket. A koncert előtt Sántha István és Somfai Kara Dávid tart előadást. A kilencvenes évek végén, a kétezres évek elején Dél-Szibériában a sámánizmus helyi gyakorlatait folytató altaji, tuva, tofa és nyugati burját emberek körében készítettek felvételeket. A zenei anyagokon hallható előadók még a második világháború előtt születtek, amikor az itt élők többsége nomád életmódot folytatott, ami hatással volt gondolkodásukra és az élethez való hozzáállásukra.

„A zene olyan kor lenyomata, amikor még nem tört be a digitális kultúra e térségbe. A zenészek nem YouTube-ot hallgatva, hanem őseiktől álmukban vagy hipnotikus állapotban, transzban tanulták mesterségüket. Előadásunk olyan, mint egy, a térséget átszelő road music” – szerepel az esemény ajánlójában.

Sántha István és Somfai Kara Dávid a 2017 és 2019 közt folytatott utazásaik során a magyarokkal és kunokkal rokon népeket keresték fel, északnyugat–délkeleti irányban átszelve azt a térséget, amely az Ural-hegység déli részétől az Aral-tó és a Turáni-alföld érintésével a Tien-san északi részéig terjed. Utazásaik egyik célja az volt, hogy betekintést nyerjenek az ott élő népcsoportok (a baskírok, karakalpakok, orosz óhitűek, özbékek, kazakok és kirgizek) zenei kultúrájába.

Az előadás kísérő koncertjén altaji, tuva, kirgiz és magyar hőseposzrészletek hangzanak el dobbal, fúvósokkal és topsúr hangszeres játékkal. A belépés ingyenes, de a részvételi szándékot a budapeste@yee.org.tr címen előzetesen jelezni kell.

Nyitókép: Shutterstock/Canaran