Egynapos sztrájkot tartottak a párizsi Eiffel-torony dolgozói szerdán, a tervező, Gustave Eiffel halálának századik évfordulóján.

A világ egyik leglátogatottabb műemlékének dolgozói azért döntöttek a turisztikai csúcsidőben tartott sztrájk mellett, hogy felhívják a figyelmet az építmény kezelésének hiányosságaira – tudatta közleményében a CGT szakszervezet. „Az Eiffel-torony »öreg hölgy«. 130 éves. Egyes liftjei 1899-ben készültek. Nagyszabású karbantartási, fejújítási és műemlékvédelmi munkák folynak, de a költségeket alábecsülték” – közölte az AFP francia hírügynökség televíziós részlegével (AFPTV) Stéphane Dieu, a CGT szakszervezet műemlékhez delegált vezetője.

A sztrájkoló alkalmazottak szerint a bevételeket viszont évi 7,4 millió látogatóval számolva túlbecsülték, ezt a szintet még sosem érték el. Az Eiffel-tornyot működtető cég (SETE) közel 360 dolgozót foglalkoztat, akik a párizsi polgármesteri hivatallal kötött szerződés alapján a műemlék fenntartására és működtetésére felügyelnek.

A SETE elnöke, Jean-François Martins szerint „az Eiffel-torony gazdaságilag jól van”. Az elnök a sztrájkot az alkalmazottak „türelmetlenségével” magyarázta, akik a torony újabb, 2030-ig szóló gazdasági modelljével kapcsolatban várnak javaslatokat a Városházától, valamint szerinte a koronavírus-világjárvány okozta bevételkimaradás miatti aggodalmuk áll a sztrájk hátterében.

Az 1889-ben a világkiállítás alkalmából felavatott Eiffel-torony rövidesen a főváros és Franciaország jelképévé vált. Tavaly 5,9 millió látogatója volt az üzemeltető cég szerint, ami rekordnak számít 2019 és a világjárvány óta. Tavasszal, a nyugdíjreform elleni tüntetések idején az Eiffel-torony tíz napon át tartott zárva.

Nyitóképen felirat látható a párizsi Eiffel-tornyon, amely a sztrájkról tájékoztatja a látogatókat. Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP