fbpx

Tűz ütött ki Afrika legmagasabb hegyén, a Kilimandzsárón

Több mint 300 embert vezényeltek szombaton Afrika legmagasabb hegyére, a Tanzánia északkeleti részén lévő Kilimandzsáróra egy tűz oltására.

A regionális rendőrfőnök, Yahaya Mdogo elmondta, hogy a tűz, amely péntek este keletkezett, és amelynek eredete egyelőre nem ismert, a Karanga tábor közelében, mintegy négyezer méter magasságban pusztít. A táborban hegymászók számára épült menedékház áll „Afrika tetejének” (5895 méter) a déli lejtőjén.

„Egyelőre nem tudjuk megmondani, mekkora a tűz, mert a lángok lokalizálására összpontosítunk” – mondta a rendőrfőnök a TBC közszolgálati televízióban.

„Azt sem tudjuk, milyen hatással van a lakosságra, csak azt, hogy a növényzet, a bozót ég” – tette hozzá.

Nurdin Babu, a Kilimandzsáró regionális közigazgatási vezetője újságíróknak azt mondta, hogy a tűz egyelőre nem zavarja a hegyen a turizmust.

A Nemzeti Parkok Hivatala (Tanapa) közleményben erősítette meg, hogy tűz keletkezett Karanga térségében, és a helyszínen folynak az oltási munkálatok.

Két éve októberben egy erdőtűz 95 négyzetkilométernyi területet pusztított el a lankákon. Annak nem volt áldozata. Az akkori nyomozás eredménye szerint a tüzet a hegymászókat kísérő hordárok okozták.

Az ikonikus hegy – amelyet Ernest Hemingway tett híressé A Kilimandzsáró hava című regényével –, valamint a környéke nemzeti park. Afrika legmagasabb hegye az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Évente mintegy ötvenezren vágnak neki a csúcs meghódításának.

Frissítés:

„Sikerült ellenőrzés alá vonnunk a tüzet. A legtöbb területen már nagyrészt kialudtak a lángok, bár még mindig vannak zsarátnokok”– mondta Eliamani Sedoyeka, a tanzániai idegenforgalmi minisztérium képviselője vasárnap reggel a TBC állami műsorszolgáltatónak.

A tűznek nem voltak áldozatai. A túrázók és hegymászók körében különösen népszerű északkelet-tanzániai turisztikai helyet évente több tízezer ember keresi fel.

Összesen ötszáz embert – tűzoltókat, a nemzeti parkok hatóságának munkatársait, rendőröket, valamint civileket (diákokat, lakosokat, egy utazásszervező cég alkalmazottait) – mozgósítottak az erős szél által gerjesztett tűz megfékezésére.

Bár a tűz okát hivatalosan még nem azonosították, Sedoyeka szombat este azt mondta, „lehetséges, hogy egy hegymászó vagy mézgyűjtők gondatlanságból okozták a tüzet”.

Nyitókép: a Kilimandzsáró. Fotó: Hemis via AFP/Michel & Christine Denis-Huot

A rovat további cikkei