?A mai világban nem lehet pusztán veretes kéziratokkal, időskori bölcsességekkel az alkotó költőt bemutatni, szükséges, hogy az új médiumokkal is hassunk. Az évfordulóra érkezett pályázatok egy része a mai, modern eszközökkel ötvözte a klasszikus értékeket: így született slam poetry, telefonnal készített kisfilm, vagy a Neopaint által megálmodott falfestmény is.? Prőhle Gergely megfogalmazta, hogy az Arany-tűzfal és a festmény alján található fatáblán szereplő Arany-idézet ? Gondolatok a Béke-kongresszus felől című írásából ? ?jelképesen összefoglalja az Emlékév mondandóját és mindenki számára útravaló a mai világban is?.

 

Banosné Molnár Zsuzsanna, a Budai Középiskola intézményvezetője úgy gondolja, a portré a város dísze lehet, és a megújult épület motiválóbb környezetet teremt a diákok számára. Elmondta: más, az Arany János-emlékév keretén belül szervezett projekten is részt vett az iskola. ?Tavaly kiállítással emlékeztünk meg a költő születésének 200. évfordulójáról, illetve a Budai Középiskola maga is részt vett az Arany János-emlékév keretén belül rendezett Alkotni Arany balladafeldolgozó versenyen, melyben a döntőbe is bekerült. Más területeken is igyekeztünk újszerű módszerekkel emberközelbe hozni az irodalmat a diákokhoz ebben a ?kütyüvilágban?: a diákok megtervezték például Arany János Facebook-oldalát, melyet más iskolákban is felhasználtak a tanórák keretén belül.? Az iskolaigazgató azt is kiemelte: a falfestményprojekt megvalósítása során minden szervezettel ? a Hegyvidéki Önkormányzattal, a kommunikációs ügynökséggel és a kivitelezővel egyaránt ? példaértékű volt az együttműködésük.

 

A Neopaint Works ügyvezetője, Jankovics Barnabás ismertette az alkotás születésének hátterét. Elmondta, hogy az Arany Jánost ábrázoló portré megvalósítása régóta a terveik közt szerepelt. Az öt emeletnyi magas, jól ismert portré speciális eljárással készült, pontok és vonalak aprólékos kidolgozásával, így a klasszikus képet ötvözték a modern technikával. Így választották ki a képhez a betűtípust is ? magyarázta az alkotócsoport vezetője. ?A kivitelezésbe az időjárás beleszólt: a váratlan fagyok miatt az előzetesen egy hétre tervezett munkából egy hónapos lett, így a költő születésének évfordulójára tervezett átadás kicsit megcsúszott. Azonban az elkészült falfestménynek az időjárástól függetlenül legalább 10-15 évig ki kell bírnia kopás nélkül? ? jegyezte meg a kivitelező.  

A sajtótájékoztató végén Prőhle Gergely átadta a Minden szelfi Aranyat ér című Facebook-verseny győztesének a díját: a múzeum négykötetes sorozatának első darabját, valamint két belépőt az Önarckép álarcokban című Arany János-kiállításra. A játék arra buzdította a résztvevőket, hogy készítsenek fotót vagy szelfit a felfestményről és töltsék fel az Arany200 Facebook-oldalára.

Fotó: Arany 200