Bartók Béla műveinek körülbelül egyharmada népdalfeldolgozás. Ezekben a zeneszerző túlnyomórészt saját, mintegy tízezer dallamból álló, nemzetiségektől származó népdalgyűjteménye szerepel.

A Népzene Bartók műveiben elnevezésű új adatbázis azt a népzenei hátteret tárja fel, amely megragadta Bartók Béla alkotói fantáziáját. Az adatbázis révén válaszokat lehet találni olyan kérdésekre, mint például hogy miként jegyezte le Bartók Béla a dallamot a gyűjtéskor, milyen megjegyzéseket fűzött hozzá, és hogyan pontosította lejegyzését olykor több évtized elteltével.

A népdalok fonográffelvételei és különböző lejegyzései árnyalt képet adnak a művek forrásául szolgáló dallamokról.

A forrásokból kirajzolódik, hogyan viszonyult Bartók a népi forrásdallamhoz, milyen esetekben ragaszkodott szigorúan a lejegyzés betűjéhez és mikor kezelte szabadabban az eredeti dallamot.

Az adatbázis a Bartók-művekben felhasznált népi dallamok minden elérhető írott és hangzó forrását közreadja. Olyan kéziratos források válnak így szabadon hozzáférhetővé, amelyek eddig csupán a kutatók szűk köre számára voltak elérhetők.

Különösen értékesek a népdalgyűjtések elsődleges forrásai, a gyűjtőfüzetek, valamint a fonográfhengerre rögzített historikus hangfelvételek és az egyes népdalok gyűjtéskor megörökített „pillanatfelvételei.”

Az adatbázis Lampert Vera Népzene Bartók műveiben című kötetén alapul, és Bartó zeneműveinek kritikai összkiadása közreadásával párhuzamosan, folyamatosan töltik fel.

Az adatbázis az bartok-nepzene.zti.hu oldalon érhető el.

Nyitókép forrása: Népzene Bartók műveiben