„Ajtócsapkodós darab a köbön” – jellemezte Tasnádi Csaba rendező az olvasópróbán az Egy a ráadás című angol bohózatot, amellyel a Thália Nagyszínpadának kínálata bővül hamarosan. A virtuóz cselekményvezetésre a brit színész és sikerszerző, Ray Cooney (A miniszter félrelép, Páratlan páros, Kölcsönlakás) és alkotótársa, Tony Hilton neve a garancia.

A történet helyszíne a brit krimikből jól ismert, hangulatos vidéki kúria. A vagyonos Jonathan Hardcastle (Bede-Fazekas Szabolcs) élete alkonyán úgy dönt, hogy néhai jó barátjának fiát, Billy Hickory-Woodot (Zayzon Zsolt) megajándékozza egy nagyobb összeggel – kétmillió fonttal. Hajdanán Billy apja futtatta be a céget, és jó ember volt, de a végén még tömegsírra sem maradt pénze, mert a rokonai teljesen kizsigerelték. Hardcastle most gondoskodni szeretne Billyről, ám két bökkenő is van: fogalma sincs, hogy hol van, és azt sem tudja, hogyan néz ki. Illetve ha él még pár másik pióca Hickory-Wood, akkor őt is lecsapolják majd, mint hajdanán az apját. Hardcastle újsághirdetést ad fel, és kiköti, hogy a fiú csak akkor kapja meg a kétmilliós vagyont, ha ő az egyetlen örökös.

Billy a hirdetésre jelentkezve megérkezik Hardcastle vidéki birtokára, de nincs egyedül, vele van egy „jó barátja”, a magát zsíros ügyvédnek kiadó Charlie (Vida Péter), aki szintén a nagy pénzre utazik. Az igazi bonyodalom azonban akkor kezdődik, amikor egy Billyre megszólalásig hasonlító második, majd később egy harmadik Hickory-Wood is bejelentkezik… Versenyfutás kezdődik az örökségért, és egy ekkora összegért az emberek hamar túllépnek a gátlásaikon.

A darab Hamvai Kornél fordításában, Tasnádi Csaba rendezésében kerül színre. A díszletet Zöldy Z Gergely, a jelmezeket Szelei Mónika tervezte. Bemutató: 2024. február 17.

További részletek itt.

A kép a darab olvasópróbáján készült. Fotó: Kállai-Tóth Anett / Thália Színház