A 2017/2018-as évadban ragyogó tehetségű hazai és külföldi művészek érkeznek Szeged városába, hogy lenyűgözzék a közönséget, és a legtöbbet adják briliáns hangszeres tudásukból. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója az elmúlt szegedi évadot értékelve kiemelte: ?A Filharmónia szegedi irodájának tevékenysége nagyon sokat bővült az elmúlt évadban. Elindítottuk a Filharmónia Tisza-bérletét, a májusi Egyházzenei Fesztiválunkon nagy sikerű szegedi koncertet rendeztünk, a Filharmónia által szervezett nyári Muzsikáló Udvar elnevezésű eseménysorozat pedig továbbra is telt házzal működik. Az OrgonaPont augusztusi hangversenyén Sebestyén Márta művésznőt üdvözölhettük, és az idei évadban már Hódmezővásárhely is szerepel a bérlettel rendelkező városaink listáján a Filharmónia Steinway-bérletsorozatával. Nagyon büszkék vagyunk, hogy az ifjúsági koncertjeink száma nagymértékben bővült. Szegeden már 4300 diákot ismertettünk meg a klasszikus zene időtlen szépségével, Csongrád megyében pedig még 1875 iskolást fogunk.?

music-277278_960_720

 

A Tisza bérlet különlegessége, hogy a komolyzenét kedvelő közönség egy bérletben találkozhat nagyzenekari és kamarazenekari koncertekkel. Az előadókról csak ?legeket? lehet elmondani. Évadnyitó koncert keretében november 21-én a Szegedi Nemzeti Színházban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Hamar Zsolt vezényletével és Suren Bagratuni gordonkaművésszel ? aki az 1986-os moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen elnyert Ezüst Medálnak köszönhetően robbant be a zenei köztudatba ? Weber-, Schumann- és Grieg-művekkel kápráztatja el a hangversenylátogatókat. A Szegedi Kamarazenekar Kosztándi István koncertmesterrel és Bálint János Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas fuvolaművésszel december 20-án meghitt karácsonyvárásra hívja Szeged közönségét. A Tisza Hotel koncerttermében köszönthetjük február 12-én a Liszt Ferenc Kamarazenekart, valamint a számos hazai és nemzetközi díjjal rendelkező operaénekesnőt, Miklósa Erikát. Az Óbudai Danubia Zenekar Stanislav Kochanovsky vezényletével és Sakata Tomoki zongoraművésszel ? a 2016. évi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztesével ? március 25-én Rachmaninov-műveket játszik a Szegedi Nemzeti Színházban. A Rókusi templomban április 26-án Bach Húsvéti oratóriumát és Mennybemeneteli oratóriumát adja elő a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus Gyüdi Sándor vezényletével. Az előadások 19:30-kor kezdődnek.

 

Steinway-zongora a középpontban!

Szinte vadonatúj Steinway-hangszeren fognak játszani a Filharmónia Magyarország és a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ együttműködésével létrejött Steinway-bérlet közreműködő művészei! Hegedűs Endre, Várjon Dénes, Simon Izabella zongoraművészek és Szabadi Vilmos hegedűművész mellett nemzetközi versenyek győztesei is várják a klasszikus zene rajongóit az évadban.

 

A Filharmónia Steinway-bérlete azért is különleges, mert az országban csak kevés új Steinway-hangszer van. A világszerte élvonalbeli gyártóként ismert Steinway a zongorák Ferrarijaként utánozhatatlan hangzást biztosít. Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: ?Terveink szerint ez a bérlet idén a város csodálatos hangszerét, a Steinway-zongorát helyezi a középpontba.?

piano-1655558_960_720

 

A nem mindennapi Steinway-hangszercsodát nem kisebb zeneművész, mint a hódmezővásárhelyi születésű Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas Hegedűs Endre fogja megszólaltatni november 11-én. Mozart D-dúr szonáta két zongorára című művét feleségével, Hegedűs Katalinnal játsszák, de szerepel még a műsoron Muszorgszkij Egy kiállítás képei című népszerű darabja és egy Beethoven-szonáta is. A világszerte elismert Fejérvári Zoltán zongoraművész, a 2017. évi Montreáli Nemzetközi Zongoraverseny győztese és a 2017. évi Fischer Annie-ösztöndíj nyertese, valamint Szabó Marcell zongoraművész január 26-án este várják a francia zeneszerzők ? Debussy, Saint-Saëns, Fauré ? muzsikájának szerelmeseit, de a zongora mellett más hangszerek is szerephez jutnak a sorozatban! A kétszeres MIDEM-, Prima-, HUNGAROTON- és Liszt-díjas hegedűművész, Szabadi Vilmos a Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel, Gulyás Mártával Bartók, Mozart, Dohnányi és Ravel muzsikájának titkaiba avatja be a közönséget március 8-ai hangversenyükön. Néhány nappal később, május 11-én újra a zongoramuzsikáé a főszerep: két nagyszerű zongoraművész, a Liszt Ferenc-díjas Várjon Dénes és Simon Izabella különleges műsort hoz a hódmezővásárhelyieknek: Schumann, Schubert és Mahler egy-egy gyöngyszemét fogják előadni, ahol a csodálatos Steinway-zongora újra a középpontba kerül! A Filharmónia Magyarország Steinway-bérletének keretében tehát igazi zenei kuriózumok hallhatóak kiváló művészek és egy ikonikus hangszer szereplésével. Az előadások 19 órakor kezdődnek a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

 

További információ a www.filharmonia.hu oldalon található.

Fotó: pixabay.com