A közvetlenül a falra festett alkotás több réteg tapéta és vakolat alól került elő.

France, Bouches du Rhone, Aix en Provence, home of the Cezanne family in Jas de Bouffan (Photo by RIEGER Bertrand / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
Cézanne gyermekkori otthona Bouches-du-Rhône-ban. Fotó: Rieger Bertrand / Hemis via AFP

Eddig ismeretlen alkotásra bukkantak Paul Cezanne gyerekkori otthona, a Bastide du Jas de Bouffan nevű kastély felújítása során. A The Art Newspaper beszámolója alapján a kép részleteire tavaly nyáron figyeltek fel az épület egyik lakószobájában. A falfestmény a tizedik, amit itt találtak. A korábbi kilenc, 1859 és 1869 között közvetlenül a falakra festett alkotást vászonra vitték, miután az impresszionista mester húgaival eladta a házat 1899-ben. A művek később olyan intézményekbe kerültek, mint a párizsi Petit Palais, a Musée d’Orsay vagy a norfolki Chrysler Museum of Art.

Az újonnan talált kép sértetlenül megmaradt részei zászlókat, árbócokat, a fal felső részén átívelő égboltot, valamint az oldalakon különböző épületrészleteket ábrázolnak. A The Art Newspaper szerint az Entrée du port (A kikötő bejárata) nevet kapó kép több festészeti előzményre is visszautal: lehetséges, hogy Cezanne-ra Claude-Joseph Vernet és Claude Lorrain hatottak.

Cezanne később valószínűleg ráfestett egy másik képet a tengeri jelenetre; az 1864-es Jeu de cache-cache (Bújócska) egy Nicolas Lancret-darab újraértelmezése. A kastély új tulajdonosai feltehetően eltakarták valahogy az Entrée megmaradt részeit.