fbpx

Új cirkuszművészeti díjat alapít a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Karádi Béla végakaratának megfelelően, elismerve és tiszteletben tartva munkásságát, augusztus 10-én megalapította a Karádi Béla Arany Emléklánc-díjat, amelyet minden év augusztusában egy díszelőadáson adnak át az év kiemelkedő magyar artistájának.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által felkért – a magyar artistatársadalom legkiválóbb művészeiből álló – öttagú zsűri tesz javaslatot az adott évben kiemelkedő művészi munkát végző magyar artistaművészekre. A jelölés során az adott évben elért művészi teljesítményt, valamint a megkérdőjelezhetetlen, példaértékű közösségi és magánéletet veszik figyelembe.

A díjazott személyéről a magyar artista szakma dönt.

Az öt legtöbb jelölést kapó artistaművészre a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ által kibocsátott cirkuszművészeti szakmai kártya birtokosai szavazhatnak online a Fővárosi Nagycirkusz honlapján elhelyezett szavazólapon, a nomináltak bejelentésétől számított öt napig. Minden szavazásra jogosult az öt jelölt közül egy artistaművészt választhat.

A díjazott ünnepi gálaelőadáson kapja meg nyilvánosan a Karádi Béla Arany Emléklánc-díjat,

mely egy 140 grammos, 80 centiméter hosszú, 14 karátos aranyláncból, egy egyedi, 60 grammos, 14 karátos aranymedálból és egy díszoklevélből áll. A díj átadására augusztus 22-én a Dinasztiák című műsor díszelőadásán kerül sor.

Karádi Béla a Magyar Cirkusz és Varieté Vállalat művészeti vezetője volt 1965-től 1982-ig, kiemelkedő érdemei voltak az 1971-ben újjáépített Fővárosi Nagycirkusz újraindulásában. Karádi Béla 2016. május 25-én hunyt el örökös nélkül. Végrendeletében arról rendelkezett, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a rá eső örökségből díjat alapítson.

A rovat további cikkei