A színművészeti játszóhelynek és tábornak induló Kultkikötő projekt az elmúlt, szűk másfél évtizedben Magyarország leghosszabb összművészeti fesztiváljává nőtte ki magát. A szervezők a nyár folyamán Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen, valamint a badacsonyi FrissTeraszon készülnek színes programokkal. Nézzük, mit tartogat az első hétvége!

Pal_Daniel_Levente

 

Balatonboglár ? Anyám, a nyolcadik kerület!

2018. június 22. 21.00 (ŐSBEMUTATÓ)

Balatonbogláron egy igazán különleges, nem mellesleg saját produkcióval startol a 2018-as Kultkikötő évad: az Anyám, a nyolcadik kerület! című kortárs monodrámát először itt láthatja majd a közönség. A történet szerint ?él egy fiú a nyolcadik kerület közepén. Nem túl okos, de a szíve nagy. Nem tudni, hány éves, de nem is nagyon öregszik. Ahogy benne az értelem, úgy állt meg körülötte az idő. Anyujával lakik egy lakásban. Meg egy káddal. Egy mindenre alkalmas káddal. Lehet abban álmodozni, utazni, képzelegni, aludni, félni, elbújni, és bizony még fürdeni is. Irigylik is a szomszédok a kádat, nekik erre nem telik, kitalálnak hát mindent, hogy kéredzkedhetnének át ? legalább egyszer ebben a nyomorult életben kipróbálni, milyen is a dolce vita. Róluk szól ez a monoKRÓM KÁDráma? na meg persze erkölcsről, felnövésről, szegénységről, és nem utolsó sorban az életről és a halálról!?

 

Pál Dániel Levente, Az Úr Nyolcadik Kerülete című könyve nyomán készült előadást Znamenák István rendezi, a főszerepet pedig Vida Péter alakítja. ?Nem is tudom, hogy van-e még olyan hely, ami ennyire sokféleképpen különbözik: egyszerre szép és csúnya, szakrális és pogány, megható és profán ? és még nagyon hosszan lehetne sorolni az ellentéteket? ? nyilatkozta a darab kapcsán Vida Péter, aki június 22-én erről az ezerarcú kerületről, és az ott játszódó történetről mesél majd a közönségnek.

 

Jegyvásárlás ITT.

Anyam_a_nyolcadik_kerulet

 

Az Úr Nyolcadik Kerülete című könyvről:

?A helyszín Józsefváros, Budapest nyolcadik kerülete. Nem a Palotanegyed, hanem a Nagykörút túlsó oldala, a Város és a Zóna határa, sok itt ragadt vagy ide sodródott emberrel és sorssal. Élnek itt az őslakos magyarok és cigányok mellett törökök, kínaiak, vietnámiak, arabok, mindenféle afrikaiak, cserediákok, öreg forradalmárok, házfoglalók, háborús menekültek, piti és nagystílű gengszterek és vagy egy tucat vallás és szekta aktív hívei. Itt van elszórva pár négyzetkilométeren minden, ami a mi régi és ami a mi új Európánk. Itt lakom, ezen a környéken gyűjtöttem legtöbb történetem ? ezeket rendeztem könyvvé? ? mondta Pál Dániel Levente.