fbpx

Új dékán a METU Művészeti és Kreatívipari Karának élén

Junior Prima díjas, többszörös hazai és nemzetközi szakmai elismerést elnyerő építészt nevezett ki a Budapest Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Karának élére Csizmadi Péter DLA, okl. építész, egyetemi docens személyében.

A sokéves felsőoktatási tapasztalattal rendelkező szakember feladata elsődlegesen a myBRAND szerinti szakmai tartalmak kialakítása a tantervekben a művészeti karon, valamint a nemzetközi egyetemekkel való kapcsolatok kiterjesztése, illetve az intézmény hazai és nemzetközi képzési kínálatának szélesítése lesz.

Május 21-étől új dékán vezeti a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) Művészeti és Kreatívipari Karát. Csizmadi Péter célkitűzése a nemzetközi kapcsolatok bővítésén túl, hogy a nemzetközi szakmai gyakorlatot figyelembe véve erősítse a szakokon is átívelő, integrált projekt alapú művészeti képzést.

Csizmadi Péter a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Kar Építész szakán diplomázott, a Breuer Marcell Doktori Iskolában szerzett doktori fokozatot, témája. Ezt követően a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem épületenergetikai szakmérnöki képzését is elvégezte. 2011-ben Junior Príma díjjal ismerték el, Petőcz-Tóth Anikóval közösen alapította saját építészirodáját, a Reload Építészstúdiót. Munkáikat 2017-ben és 2018-ban is az Év Irodája elismerésben részesítették, V-házukat nemzetközi EUMIESAWARD 17 díjra jelölték, projektjeiket rendszeresen publikálja a hazai és nemzetközi média. Városi, lakóépületi és belső téri léptékben egyaránt alkotnak.

V-ház

Csizmadi Péter folyamatosan részt vesz a hazai felsőoktatásban, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar meghívott előadója és diplomabizottsági tagja; a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatója és diplomabizottsági tagja; Épülettervezés és Diplomatervezés tárgyakat oktat. 2019 szeptemberétől a METU egyetemi docense, az Építészet és Design Tanszék vezetője.

A METU korábbi dékánja, Dr. Bátori Zsolt 2018 őszén, egy kihívásokkal teli időszakban vette át a kar vezetését. Nevéhez fűződik többek között a kar átszervezése, új szakok indítása belsőépítész tervező művész, filmoperatőr művész, fotográfia mesterképzések, mozgókép alapképzés), valamint a veszélyhelyzet eredményezte online oktatásra való sikeres átállás. Bátori Zsoltra a továbbiakban is szakmai feladatok várnak a Művészet- és Designelméleti Intézet vezetőjeként, oktatóként, a társtanszékek által gondozott képzések keretében is.

Csizmadi Péter

„Csizmadi Péter személyében olyan alkotóművész és egyben felsőoktatási szakember csatlakozik a METU-hoz, aki elkötelezett az integrált projektalapú képzések és az egyetemen zajló művészeti és kreatívipari oktatás nemzetköziesítése mellett” – mondta Prof. Dr. Bachmann Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora. „Nemzetközi és hazai projektekben és munkacsoportokban szerzett tapasztalataira nagyban építhetünk majd myBRAND oktatási programunk kibővítése és az intézmény nemzetközi kapcsolatainak kiterjesztése terén.”

A rovat további cikkei