fbpx

Új emlékérmével bővül a Magyar népmesék rajzfilmsorozatnak szentelt jegybanki érmesor

Király kis Miklós elnevezéssel 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Benedek Elek születésnapján, a magyar népmesék napján, szeptember 30-án.

Az emlékérme a tavaly indult, hétrészes színesfém emlékérme-sorozat második eleme. Cél bemutatni a magyar népmesék értékeit, megidézni a rajzfilmsorozat képi világát.

Az emlékérmét Vékony Fanni iparművész tervezte.

Az emlékérme kibocsátási ünnepségét a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontban a Kutatók éjszakája programsorozaton tartják pénteken.

1977-ben kezdődött a Magyar népmesék rajzfilmsorozat készítése a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műtermében. A sorozat összesen 100 epizódjával, 12,5 órányi anyagával hitelesen vezeti be a nézőt a népmesék világába. Ezért a teljes meseszéria bekerült a hungarikumok gyűjteményébe, a kulturális örökségeink közé.

A Magyar népmesék rajzfilmsorozatot bemutató érmesorozat második eleme, a Király kis Miklós elnevezésű emlékérme a mesebeli konfliktus kulcsfiguráit és a magyar mondavilágot idézi meg, illeszkedve a rajzfilm képi világához.

Az előlap bal oldalán futó stilizált népművészeti virágmotívumokat és galambábrázolást a rajzfilmsorozat főcíme ihlette, amelyet Arany János Rege a csodaszarvasról című művének első sorai inspiráltak: Száll a madár, ágrul ágra, / Száll az ének, szájrul szájra.

A főcímet idézi továbbá a jellegzetes zsinórírás, amellyel a tervezőművész az emlékérmék kötelező elemeit jelenítette meg.

Az érme hátlapja a Király kis Miklós című népmese egymással harcoló szereplőit jeleníti meg. a királyfi félalakos ábrázolása fölé magasodik a háromfejű, tűzokádó sárkány portréja.

A színesfém emlékérme 75 százalékban réz, 4 százalékban nikkel és 21 százalékban cink ötvözetéből készült. Súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle finomrecés, a recéken a kétszer ismétlődő Magyar népmesék rajzfilmsorozat szélfelirattal.

Az emlékérme ezúttal is korlátozott példányszámban jelenik meg: maximum 20 ezer veret készül belőle.

A Király kis Miklós emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében szeptember 30-tól egy évig névértéken vásárolható meg az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában, valamint a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont ajándékshopjában.

Fotók forrása: mnb.hu

A rovat további cikkei