Mikor év végén számot vetek és végigveszem, mi minden történt velem 365 nap alatt, őszintén szólva temérdek filmcím és képkocka is megjelenik a lelki szemeim előtt. Én vagyok az a személy, akinek a karácsonyi vacsorán és a szilveszteri buliban ? akárcsak egyéb összejöveteleken ? is megjegyzi valaki, hogy ?igen, tudjuk, erről a sztoriról is eszedbe jutott egy filmes idézet?. És ? nem meglepő módon ? én vagyok az is, aki az új év beköszöntével nem a fogadalmát csiszolgatja, hanem azon gondolkozik, melyik filmre ül be először, és mihamarabb ír egy (például tíz plusz kettes) listát, melyen azok az alkotások szerepelnek, amelyeket muszáj látni ? minél előbb. (De akkor mindenképpen, amikor a premier van.)

 

Hogy mutat a 2018-as listám? Megosztom veletek!


popcorn_1433327_1280___copy_600x438.png
Fotó: pixabay.com

A hentes, a k*rva és a félszemű (várható premier: 2018. január 25.)

A Woyzeck, az Ópium ? Egy elmebeteg nő naplója és A nagy füzet című filmeket jegyző Szász János Nagy Zsolt, Gryllus Dorka és Hegedűs D. Géza főszereplésével készítette el legújabb filmjét, melynek már a címe és a plakátja is elég durva ahhoz, hogy örökre megjegyezzük. És nincs ez másként a történetével sem: az első világháború utáni időszakban a hentes jómódban él Magyarországon. Egy nap régi üzlettársa, a félszemű csendőrtiszt menekül a falujába egy igencsak vonzó hölggyel az oldalán. A nőnek munkát ad a helyi mészárszék tulajdonosa, ám mikor kiderül, hogy korábban örömlányként dolgozott Pesten, a hentes megpróbálja megvásárolni a szerelmét. A nő igent mond az ajánlatra, de a félszeműt is beavatja a dologba, így kezdetét veszi egy veszélyes játék, melynek nem biztos, hogy csak a szerelem a tétje.

Szólíts a neveden! (várható premier: 2018. február 8.)

Az olasz származású Luca Guadagnino a 2015-ös Vakító napfényben című ? egyébként roppant izgalmas és különleges ? filmje után Armie Hammer és Timothée Chalamet főszereplésével elkészítette a Szólíts a neveden! című alkotást, mely nemcsak megható és érzéki, hanem tabudöntő is. A történet szerint 1983-ban a tizenhét éves Elio Észak-Olaszországba érkezik a nyári szünetre, ahol megismerkedik a jóképű és intelligens Oliverrel. A férfi és a fiatal fiú sok közös élményt osztanak meg egymással, rengeteget beszélgetnek, végül pedig egymásba szeretnek.


callmebyyourname_600x323.png
Fotó: imdb.com

Expedíció (várható premier: 2018. február 22.)

Alex Garland az Ex Machina című filmmel kétségkívül beírta magát a filmtörténet nagykönyvébe, de azért azt sem szabad elfelejtenünk, hogy forgatókönyvíróként olyan filmeknél működött közre, mint a 28 nappal később vagy a Dredd. Az Ex Machinában a csodálatos Alicia Vikanderrel dolgozott együtt, ám most sem választott kevésbé elragadó színésznőt: az Expedíció főhősét Natalie Portman alakítja. A film egy biológusnőről szól, aki csatlakozik egy csak nőkből álló expedícióhoz az X Térségbe ? ez egy titokzatos vadon Florida déli végén, melyet lezárt a kormány. Ahogy egyre több időt töltenek az ismeretlen környezetben, rájönnek, hogy ott tényleg igaz a mondás: nem minden az, aminek látszik.

Éjszakai játék (várható premier: 2018. március 1.)

A mindössze 32 éves John Francis Daley eddig csupán csak egy filmet rendezett, a 2015-ben bemutatott Vakációt, amely ? mondjuk ki őszintén ? borzalmas. Második nagyjátékfilmje azonban korántsem tűnik annak, sőt. Hogy csak két nevet emeljek ki a színészek sorából: Rachel McAdams és Jason Bateman is játszik az alkotásban, melynek története igazán sok akcióval és izgalommal kecsegtet. Nézzük is a történetet! Néhány barát hetente egyszer találkozik: ilyenkor pedig mindig játszanak. Minden alkalommal jól érzik magukat, ám az egyik este máshogy alakul, mint ahogy eltervezték ? és megszokták. Az ártatlan játék komolyra fordul, és a ?játékosoknak? minden tudásukat be kell vetniük annak érdekében, hogy megoldjanak egy titokzatos bűntényt.

Nyúl Péter (várható premier: 2018. március 15.)

A Barátság extrákkal rendezője ezúttal tündéri fél-animációs filmet (hús-vér színészek és animált, vagyis rajzolt hősök is feltűnnek benne ? a szerk.) készített. A Nyúl Péter Beatrix Potter klasszikus meséjének feldolgozása, melyben egy lázadó nyúl próbál beszökni a farmer veteményeskertjébe.

Mária Magdolna (várható premier: 2018. március 29.)

Mária Magdolna alakjáról már több film is született, ennek ellenére az Oroszlán című alkotással nagy sikereket arató Garth Davis úgy döntött, róla készíti legújabb művét. Bibliai életrajzi filmje a fiatal Mária történetét meséli el, aki a saját útját keresi az életben. Mária Magdolna szerepében Rooney Marát láthatjuk, míg a názáreti Jézust Joaquin Phoenix kelti életre.

Rampage ? Tombolás (várható premier: 2018. április 9.)

Brad Peyton rendező nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Törésvonal vagy A démon arca ? legújabb dobása pedig egy rendkívül izgalmasnak tűnő akciófilm, melyben a sci-fi eszköztára is helyet kap. A történet főhőse egy emlőskutató, aki egész életében távolságtartó volt az emberekkel. Csupán egyvalakivel képes szorosabb kapcsolatot kialakítani: egy intelligens gorillával, aki fogságban született. Az emberek azonban eszköznek tekintik a szelíd állatot: kísérleteket végeznek rajta, mígnem a gorilla tomboló fenevaddá válik. Maga a történet már önmagában is biztosítéka annak, hogy egy akciódús és izgalmas filmet láthatunk majd, de ha ez nem lenne elég, elárulom: a főszereplőt Dwayne The Rock Johnson alakítja.

Kutyák szigete (várható premier: 2018. május 3.)

A mindig fantasztikus Wes Anderson a Berlinalén mutatja be legújabb filmjét, melynek története biztosan mindenkit levesz a lábáról. Egy fiú eltűnt kutyája nyomába ered a Kutyák Szigetén. Hogy mi ez a hely? Ahová száműzik ezeket a teremtményeket. Szóval ezen a szigeten nem könnyű boldogulni, hiszen csak az otthonukból kitagadott kutyákkal lehet találkozni. A kisfiú azonban nem kerül nagy bajba, hiszen néhány helyi kutyus a segítségére siet.

Hang nélkül (várható premier: 2018. május 10.)

John Krasinskit leginkább színészként ismerjük: olyan filmekben játszott már, mint a Nászfrász, az Egyszerűen bonyolult vagy a Mindenki szereti a bálnákat. A 2018-as évben azonban ? reméljük ? rendezőként kell majd megjegyeznünk a nevét, a Hang nélkül című film ugyanis az előzetes és a történet ismeretében remeknek tűnik. A horror-thriller középpontjában egy család áll, amely elszigetelten él egy apokaliptikus világban. Ebben a világban komoly fenyegetésnek vannak kitéve, ám csak annyit tudnak az ?ellenségről?, hogy egy esetben nem bántja őket: ha csendben maradnak.

Sunset (várható premier: 2018. május 20.)

Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készítette el Sunset című, második nagyjátékfilmjét. A Sunset főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár), aki többek között a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című, cannes-i Arany Pálmát elnyert filmből ismert. A történet helyszíne Budapest, az időpont pedig 1913. Az árvaházban nevelkedett, fiatal Leiter Írisz Magyarország fővárosába érkezik. Azt reméli, hogy kalaposlányként dolgozhat néhai szülei egykori legendás szalonjában, ám a kalapbolt új tulajdonosa, Brill Oszkár elutasítja. Írisz egy idegentől értesül róla, hogy Leiter Kálmán néven él egy bátyja, akinek nem tudott a létezéséről. A családja után kutatva a lány sötét titkokra bukkan, és elragadja a bukásához érkezett civilizáció zűrzavara.

Sunset_JakabJuli1

Ocean?s 8 ? Az évszázad átverése (várható premier: 2018. június 7.)

Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Sandra Bullock, Cate Blanchett, Rihanna, Mindy Kaling, Eric West és Sarah Paulson egy filmben. Azt hiszem, elég lenne csupán ennyit írni a filmről, az Ocean?s 8 ? Az évszázad átverése ? az előzetesből ítélve ? azonban a történetet tekintve is igencsak ütős. A film tulajdonképpen a 2001-es Ocean?s Eleven ? Tripla vagy semmi női változata, melyben Danny Ocean húga kerül a középpontba. A nő a börtönből kikerülve nem arra gondol, miként illeszkedik vissza a társadalomba: az esze csakis a rabláson jár, illetve azon, hogy (bűn)társakat szerezzen magának?

Örök tél (várható televíziós premier: 2018)

Az Örök tél című filmmel a Félvilág és A berni követ alkotópárosa, Szász Attila és Köbli Norbert ? a Gulág-Gupvi Emlékév támogatásával ? a malenkij robot némaságra ítélt áldozatainak szeretne méltó emléket állítani. A filmben főszerepet játszik Gera Marina és Csányi Sándor. A történet szerint 1944 decemberében járunk, amikor szovjet katonák egy dél-dunántúli sváb faluból elhurcolják a munkaképes nőket ?egy kis munkára?, három hét kukoricatörésre. Irén, aki férjét várja haza a frontról, abban a tudatban válik el hatéves kislányától és szüleitől, hogy hamarosan újra találkoznak. Ám a megszállóknak kegyetlen tervük van a nőkkel: marhavagonokban egy ukrán munkatáborba szállítják őket, ahol embertelen körülmények között a helyi szénbányában kell kényszermunkát végezniük. Irén itt találkozik egy Rajmund nevű férfival, aki megtanítja neki, hogyan lehet túlélni a poklot. Kettejük között különleges kapcsolat szövődik, melynek hatására az embertelen világ megtelik élettel.

Készítette: Tóth Eszter