A kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár szakmai feladata az ágazat felelősségi körébe tartozó, bruttó egymilliárd forintos értékhatárt meghaladó beruházások ? így többek között a Liget Budapest Projekt, a Magyar Állami Operaház korszerűsítése, az Eiffel Bázis Műhelyház, az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciója, a Budai Vigadó felújítása, az Országos Széchényi Könyvtár fejlesztése, a Szentendrei Szabadtéri Múzeum Erdély tájegysége, a Modern Városok Program kulturális vonatkozásai ? szakmai munkájának, valamint az ágazat szakpolitikai felelősségébe tartozó, európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztések koordinálása. Krucsainé Herter Anikó igazgatási és gazdasági szakember, 1997-től a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatóságának gazdasági igazgatója, 2012-től főigazgatója volt.

 

10491273_1513969252156643_6315674984018899005_n

Az intézményvezetői fórumon elhangzott: napjaink nagy kulturális kihívásaira megfelelő válaszokat kell adni ? úgy tekinteni a kultúrára, mint a büszkeség tárgyára, szakmai innovatív erejét megmutatni, folyamatosan őrizni, megújítani. Mindezt elősegítve a 2017-es költségvetésben az idei évhez képest kétszer annyi forrás jut a kultúrára. A kulturális ágazat eddig elért eredményei közé tartozik a kulturális területen foglalkoztatottak bérhelyzetének rendezése: 2017-ben 20 176 fő közalkalmazottnak 15 százalékkal nő a bére. Sikeres a Kulturális Közfoglalkoztatási Program: a jelenlegi, negyedik ütemben 8333 érettségizett vagy diplomás állástalan foglalkoztatása biztosított több mint 12 milliárdos keretből, az első három ütemben foglalkoztatottaknak pedig csaknem 30 százaléka el tudott helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

 

Az idei évtől 1,2 millió forintban határozta meg a kormány a kulturális normatíva minimumát, ennek köszönhetően 1790 településen nőtt a kulturális kiadásokra fordítható összeg. Ez összesen 1,2 milliárdos többletet jelent. Zajlik a Liget Budapest Projekt, melynek során felépül az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Fővárosi Városligeti Színház, valamint új épületbe költözik a Néprajzi Múzeum, régi formáját nyerheti vissza a Közlekedési Múzeum, és megkezdődött a Városliget kertészeti megújítása is.

 

Több kulturális intézmény is megújul: az Operaház Andrássy úti épülete és az Iparművészeti Múzeum végre visszanyerheti méltó megjelenését. A Magyar Nemzeti Múzeum kertjének rekonstrukciója mellett a Palota-negyed felé való bővítés tervei is készülnek. Az Országos Széchényi Könyvtár a kormány döntése értelmében jelenlegi helyén marad, megújulására tervpályázat készül. Emellett informatikai rendszerének korszerűsítését a kormány 10 milliárd forint összegben biztosítja.

 

A fővároson kívül a Modern Városok Program keretében a debreceni Csokonai Nemzeti Színház 6,35 milliárd forintból, a Kaposvári Csiky Gergely Színház kilencmilliárd forintból újul meg. A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed és Kodály Központ működési támogatása jelentős mértékben emelkedik. Sikeresek a Bartók-év programjai, amelyeket a kormány 2016-ban 940, 2017-ben 100 millió forinttal támogat, és folyamatosak a 497 millió forint támogatásból megvalósuló ?Zrínyi Miklós?Szigetvár 1566? Emlékév programjai is.

 

Az új, 250 millió forint keretösszegű fesztiváltámogatási program keretében 26 kiemelkedő minőségű vidéki fesztivál megvalósítását támogatják. E keret 2017-ben 500 millió forintra nő. A kulturális ágazat uniós fejlesztések tekintetében jelenleg 19 konstrukcióban érintett. Az ezekre meghirdetett forrás összesen 61,914 milliárd forint.

Fotó: Facebook