Ertl Péter 50 éves, és élete legnagyobb dobására készül. Vezetésével 30 napon belül megnyílik Magyarország vadonatúj Nemzeti Táncszínháza a műfaj legnevesebb hazai eseménye, a Budapest Táncfesztivál kíséretében. Építkezésről, színháznyitásról, az új helyszín nyitóelőadásáról és a fesztiválról is kérdeztük.

Először kisgyermekként, azután diákként, később művészként, hat esztendeje pedig igazgatóként forog a tánc világában. 20 évig a Honvéd Együttest erősítette, ez idő alatt nyaranta Kanadában tanított néptáncot. Olyan hangulatot teremtett, hogy mindenhová visszahívták. Körbetáncolta a világot; együttesével sztárvendégként léptek fel Pina Bausch jubileumi előadásán, táncoltak a párizsi Theater de Ville-ben, az aszterdami Carre Színházban. Mai napig ropja, ha teheti.

A helyszín egyelőre a Városmajor utca, de rövidesen az új épület irodáiba költöznek. A kommunikációs vezető fogad, ahogy mondja, soha életében nem látott embert ennyit dolgozni, mint Ertl Pétert, aki valódi pozitív ember, tele kreatív energiával.

Tényleg ezt mondják rólam? Jó csapatom van, szeretünk együtt dolgozni. Nagyon kemény négy év áll mögöttünk, és felkészítettem őket, hogy jóllehet hamarosan lezárul egy időszak, befejeződik az építkezés a Millenárison, még nehezebb jön: be kell laknunk, működtetnünk az új színházat. Ez nyilván millió teendőt, apró javítanivalót, egyben rengeteg örömöt rejt.

Mennyire lett táncművészből építész? Elvégre monumentális építkezésben vett részt.

Nagyon is. Simán fel tudnék húzni egy házat - a megfelelő szakemberekkel. Ez a dolog titka. Nagyszerű munkavezetőkkel dolgozom, akik mindenbe beavatnak és kikérik a véleményem. De meg kell említenem a Millenáris munkatársait, és természetesen Glázer Tamás ügyvezetőt is, akik mindenben segítségünkre vannak. Minden kapcsolóról, minden egyes vezetékről tudom, hogy hova kerül, mivel állandóan kint vagyunk az építkezésen. Mostanra már minden nyitásra kész. Ugyanezzel a munkametódussal dolgoztam a táncszínház belső strukturális átalakításánál is, amikor Török Jolántól átvettem az igazgatást.

Nem mindent akarok és tudok én megoldani. Olyan részlegvezetőkkel veszem magam körül, akik területük kiválóságai, és tökéletesen megbízhatom a munkájukban. Ezzel a csapattal lehetett az átmeneti időszak nagyon kemény négy évét végigcsinálni. A megújult pénzügyi csoportomnak köszönhetően tudtuk a megváltozott költségszerkezetben a forrásokat kezelni és az elszámolásokat lebonyolítani. Biztos vagyok benne, hogy az új Nemzeti Táncszínház megnyitása sikertörténet lesz.

Ha már a sikernél tartunk, mire a legbüszkébb eddigi igazgatói pályafutásán?

Talán arra, hogy ezt az átmeneti időszakot úgy sikerült megszervezni, hogy a nálunk fellépő együttesek a lehető legkevésbé érezzék meg a változást. Ez komoly kihívást jelentett.

Mi lesz az új Nemzeti Táncszínház legelső előadása?

Kivételesen szerencsés az időzítés, mert egybeesik a Budapest Táncfesztivál nyitó előadásával. Ahogy a táncszakma megérdemel egy saját fesztivált a fővárosban, úgy azt is, hogy egy ilyen épületben ünnepelhesse a 2019-es találkozót. Ez a rendezvénysorozat az évadunk csúcspontja.

Nagyon szeretem, amikor jó energiák egymásra épülnek, tehetséges emberek egymást emelik.

Ennek szellemiségében fogalmaztuk meg a nyitó előadást, ami koprodukció: Passage címen Beethoven VII. szimfóniájára a Győri Balett Velekei László koreográfiáját táncolja élő zenére, amelyet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zenekara ad elő Ménesi Gergő karnagy vezetésével. A beethoveni zene méltó az eseményhez, de fontosnak éreztük, hogy magyar zene is részese legyen az estnek, a Müpában már bemutatott, szintén a Győri Balett által táncolt PianoPlayst választottuk második résznek, amelyben Balázs János zongoraművész Liszt- és Wagner-darabokat játszik. Ez lesz a február 16, 17-i előadás, az új Nemzeti Táncszínház első premierje. Ezen túl a programban 23 előadás szerepel a klasszikus balettől a kortárs táncig, záró előadásként egy néptáncesttel. Három külföldi különlegességgel is készülünk, de helyet adunk az Imre Zoltán Program alkotóinak, koprodukciós partnerként pedig Lábán-díjas előadásokkal is büszkélkedhetünk.

Izgatott?

Olyan ez, mint egy motor, amelyben a fogaskerekek rendre összekapcsolódva működésbe lépnek, de még nem indítottuk el. Izgatottan várjuk, hogy eljöjjön a megfelelő pillanat, az utolsó szikra, hogy bepörgethessük. Rendkívül inspiráló, hogy az a hihetetlen hangulat, amit egy élő táncelőadás teremt, hamarosan megszületik az új Nemzeti Táncszínházban is. Gyerekkorom óta mindannyiszor megérint az élmény, ahogy felmegy a függöny, és kezdődik az előadás. Nagyon várom, hogy az új színpadjainkon is megtörténjen. Elképzelem: ülök a nézőtéren, figyelem a hangulatot, érzem, ahogy az előadás beszippantja a nézőket. Megtörténik a varázs, amiért dolgozunk.

Fotók: Nemzeti Táncszínház