A XX című sorozat alkalmain olyan írók estjeire kerül sor az idei évben, mint Nagy László és Szécsi Margit, Szőcs Géza, Petri György, Weöres Sándor és Károlyi Amy, Juhász Ferenc, Kormos István, Fejes Endre, Halász Péter vagy Kányádi Sándor.

A 20. század kiemelkedő írói és költői kerülnek a Petőfi Kulturális Ügynökség 2023-as irodalmi sorozatának a fókuszába, akik születésének vagy halálának idén kerek évfordulója van. Az egész éves Pilinszky János (2021) és Nemes Nagy Ágnes (2022) centenárium után a XX című sorozat havi estjein mindig más-más szerzőt mutatnak be a szervezők.

„Két éve egy-egy szerzőt mutatunk be tizenkét hónapon át, idén igazodva a közönséghez és a megélt ismereteinkhez, csavartunk egyet az ötleten: minden hónapban új író, új téma, új alkotói életmű lesz az estjeink centrumában. Persze a kapcsolódás egyértelmű: ezek az életművek összeérnek, összefonódnak, sokszor együtt alakulnak, így vázolunk fel egy irodalmi térképet és máig élő szövetet a 20. század magyar irodalmából” – mondta el Juhász Anna, a sorozat szerkesztője.

A sorozat célja közelebbről, személyes aspektusból, a művek mellett az alkotót is hangsúlyosan bemutatva értelmezni a 20. századi magyar irodalom kiemelkedő életműveit.

A szervezők az irodalom mellett társművészeti ágakat is bevonva felolvasószínházzal, előadásokkal, koncerttel készülek. A XX estjein helyet kapnak különféle műfajok, illetve témakörök is: színház, gyerekirodalom, hangsúlyos irodalmi lapok, háború, szerelem és barátság, irodalmi előképek – például kapcsolódások egykori példaképekhez, akár Petőfi Sándorhoz –, illetve egyedi produkciók is.

A XX első estjén, február 16-án az idén 80 éve született Petri György Kossuth-és József Attila-díjas költő kerül középpontba. Az esemény helyszíne a Lóvasút, ahol Juhász Anna irodalmár vendége Forgách András író, Garaczi László író, Simon Márton költő és Péterfy Bori színész, énekes lesz.

Nyitókép: Petri György