Az Operettszínház egyedi színháztechnikával felszerelt, 180 fős, különleges hangulatú kamarajátszóhellyel gazdagodik, amely tisztelegve a leghíresebb magyar operettszerző előtt a Kálmán Imre Teátrum nevet kapja.

?Örömmel tisztelgünk a nagy operettszerző előtt azzal, hogy ezt az új helyet róla nevezzük el. Kivettük a szeparékat és egy mobil nézőteret rendeztünk be, mert azt gondoljuk, ez jobban megfelel a 2017-es színházi és kulturális elvárásoknak. Így számos különböző módon berendezhető a tér, és a rendezők is nagyobb szabadságot kapnak a darabjaikban? ? nyitotta meg a március 22-ei sajtótájékoztatót Lőrinczy György főigazgató.

A főigazgató azt is elmondta, hogy vezetésével a tervezés és átépítés hozzávetőlegesen két évig tartott, összesen mintegy 450 millió forintos költségvetéssel, amelyet 90 százalékban a kormányzat, 10 százalékban az épület tulajdonosa, Budapest Főváros Önkormányzata finanszírozott. A homlokzat mellett a belső terek is megszépültek, hogy a történelmi kulisszák között egy valódi, az épület múltjához méltó kulturális közösségi tér jöhessen létre.

?Nagy fejtörést okozott a nyitóelőadás kitalálása, a főigazgató úrral hosszú ideig gondolkoztunk rajta. Sokféle produkció felmerült, végül rájöttünk, hogy Kálmán Imre egy fantasztikus, de nálunk ismeretlen darabját mutatták be 1917-ben New Yorkban. Ugyan a Riviéra girl eltűnt, sokan segítettek nekünk abban, hogy kinyomozzuk a forgatókönyvét. Egy kicsit arról szól, hogy az élet olyan, mint a rulett. Persze, sokat kellett vele dolgozni, de megérte? ? mesélt a nyitóelőadásról Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház művészeti vezetője.

A Kálmán Imre Teátrum műsorán az operett-, az opera- és a musicalprodukciók ? mint a Csárdáskirálynő 1917-es, Broadwayn bemutatott változata, a Riviéra girl vagy a Kreatív kapcsolatok című kortárs opera ? mellett nyár elején egy, a legszebb orfeumi hagyományokat megidéző programsorozat is helyet kap majd.

 

Az Orfeum Fesztivál keretében pedig a Budapesti Operettszínház sztárjai csábítják majd a nézőket a műfajok közötti könnyed kalandozásra egy-egy izgalmas esttel a jazz, a magyar nóta és az egykori, igényes zenei kabarék világába. Emellett a teátrum különleges rendezvényeknek és gyerekelőadásoknak is otthont ad majd.

Kultúra.hu

Fotók: Csákvári Zsigmond