Harcsa Veronika is részt vesz a Tünet Együttes alapkutatásában.

Egészen új működési formában és elmélyült kísérleti megközelítéssel kezdte meg próbafolyamatát A létezés eufóriája című filmmel világhírűvé vált rendező, Szabó Réka és társulata, a Tünet Együttes. Új művészeti programjukat – melyet a tudomány területéről hozott „alapkutatás” módszertanával fejlesztik – a Szabó Rékából, Szabó Veronikából, Szász Dánielből és Kelemen Patrikból álló négytagú „szenátus” vezeti.

A hang és a mozdulat szerves együttműködésével kísérleteznek, melyből elképzeléseik szerint zeneműként és táncszínházi előadásként egyaránt értelmezhető alkotás születhet.

A művészeti határokat feszegető kutatásban együttműködik velük az ismert jazzénekesnő, Harcsa Veronika. A bemutatóra a tervek szerint 2021 január végén a Trafóban kerül majd sor.

A Tünet Együttes Sóvirág című próbafolyamatán alapuló A létezés eufóriája című filmmel világhírűvé vált rendező, Szabó Réka és társulata a kísérletezés jegyében indult neki az új évadnak.

„A karantén alatt, kényszerűen kilépve az elmúlt évek szokásos mindennapjaiból, önkizsákmányoló, az egységnyi időből minél többet kipréselő gyakorlatából megszületett bennem a vágy és a tér az elmélyült kísérletező munkára. Az utóbbi időben belecsontosodtam valami szerepfélébe és azt vettem észre, hogy nem keresem a fiatalok társaságát. Ezért döntöttem úgy, hogy fiatal alkotótársakat hívok magam mellé, miközben vitára szeretném felkínálni mindazt, amit a színházról gondolok” – nyilatkozta Szabó Réka.

Ennek értelmében az egész évadon áthúzódó kísérleti
programot egy négytagú „szenátus” vezeti, melynek tagjai Szabó Réka, a Londonban tanult Szabó Veronika szabadúszó előadóművész és
rendező, a Tünet Együttes régi alapító tagja, Szász Dániel és a Budapesten,
Salzburgban és Brüsszelben tanult fiatal táncos,
Kelemen Patrik.

Új művészeti projektjüket a tudomány területéről hozott „alapkutatás” módszertanával fejlesztik.

Ennek lényege, hogy nem tűznek ki maguk elé egy célt, ahová el akarnak jutni, hanem a kísérleti folyamat belső logikájából organikusan bomlik majd ki az az irány, amerre a kreatív folyamat halad.

Az egész évadon átível majd ez a munka.

„Szeretnék egy olyan évadot, ahol vállalunk kockázatokat, hibázunk, néha elbukunk, mert tágítjuk a próba, próbálás határait is. Merünk kilépni a próbateremből, vagy a próbateremben merünk kilépni a saját megszokott módszereinkből” – mondja Szabó Veronika.

A készülő előadásban a hang és a mozdulat szerves együttműködésével, egyszerre születésével kísérleteznek.

A művészeti határokat feszegető kutatásban a Tünet Együttes zenei trénere és konzulense Harcsa Veronika.

„A mozgás és a hangadás között nagyon természetes a kapcsolat. Csodálatos megfigyelnem, ahogy a táncosok a kreativitásukat át tudják vinni a zenébe” – mondja az ismert jazzénekesnő.

A nyitókép az egyik próbán készült. Fotó: Papp Évi.