A darabot körülbelül a ?70-es, ?80-as években fordították le magyarra, az akkori kornak megfelelően kicsit lassabb, ritmustalanabb volt a szöveg, de ennek ellenére is látszott, hogy zseniális alkotásról van szó ? nyitotta meg a sajtótájékoztatót Csányi Sándor, majd hozzátette: új köntösben lesz látható a darab, melyet Székely Csaba újrafordított, és ?elképesztően jó munkát végzett?. ?A mostani feldolgozásba olyan szójátékok és mellékszálak is bekerültek, amelyek az eredetiben nem szerepeltek. Sikerült egy nagyon izgalmas és pörgős darabot létrehozni? ? fűzte hozzá.


dsc09633_600x400.png
Szabó Győző, Gubás Gabi, Csányi Sándor, Nagy Viktor, Vida Péter

A darab egy szappangyáros, Bertrand Barnier (Nagy Viktor) és felesége, Madame Barnier (Gubás Gabi) történetével kezdődik, akik nyaralni szeretnének menni két hónapra, és mindössze négy órájuk van összecsomagolni. A helyzet azonban bonyolódik, amikor kiderül: Barnier-nek nemcsak egy, hanem két lánya van és mindegyiknek meg szeretnék kérni a kezét, sőt még egy könyvelő is feltűnik, aki meglopta a munkaadóját ? vezette fel az alapszituációt Vida Péter, a darab rendezője. ?Célom volt úgy begyakoroltatni ezt a szerkezetet, hogy ne kopjon, mint a kavics, hanem csiszolódjon, mint a gyémánt, és a színészek is örömüket leljék a darabban? ? mondta. ?A próbák alatt egyre többször váltam nézővé és csodálkoztam rá a színészekre, hogyan válnak egyre inkább az általuk alakított karakterekké? ? fűzte hozzá.


dsc09538_600x400.png
Nagy Viktor és Vida Péter

Bertrand Barnier-t Nagy Viktor alakítja, aki ettől az évadtól állandó tagja a Thália Színháznak. Az előadás minden jelenetét tökéletesen be kell gyakorolni, akár egy artistaszámot, mert ha valaki elengedi a másik kezét, abból nagy baj lehet ? mondta el a színész, majd hozzáfűzte: természetesen arra törekedtünk, hogy tökéletesen játsszunk és ne hibázzunk, ami pedig óriási fegyelemre nevelt minket.


dsc09594_600x400.png
Szabó Győző, Gubás Gabi és Csányi Sándor

Oscar feleségét Gubás Gabi alakítja, aki már másodjára dolgozott együtt Vida Péter rendezővel. ?A precizitását, azt, hogy egy poén mitől működik, nemcsak színészként tudja megmutatni, hanem rendezőként is tökéletesen át képes adni? ? mondta el a színésznő.

Szabó Győző Philippe-et, a feleség masszőrjét és kiropraktőrét alakítja. ?Amikor gyermekkoromban megnéztem az Oscar című filmet, még nem sejtettem, hogy valaha ebben a színdarabban fogok szerepelni? ? kezdte a színész, majd elmondta: nagyon élvezte a próbákat, Vida Péternek ez a második rendezése, de egyre jobb és jobb benne. Szabó Győző külön kiemelte a jelmezeket, melyeket Füzér Anni tervezett és a díszletet, amelyet Horesnyi Balázs álmodott meg.

A kétrészes színdarabot február 24-én mutatják be a Thália Színházban. Nagy Viktor, Gubás Gabi, Bán Bálint és Szabó Győző mellett az előadásban Szabó Erika, Tóth Eszter, Fodor Annamária, Molnár Piroska, Mózes András és Hunyadkürti István is szerepel.

 

Kultúra.hu

Fotó: Papp Eszter