Letették a Miskolci Egyetem területén épülő Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltári Nyílt Kutatási Adatforrástár alapkövét csütörtökön, a csaknem 10 milliárd forint kormányzati forrásból megépülő létesítmény 2023-ra készül el.

Az eseményen Varga Judit igazságügyi miniszter, az egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke azt mondta: hiszik, tudják és bíznak abban, hogy az egyetem ezzel új pályára lép, ez a mostani kihívás hatalmas. Az alapkőletétel egyben modellváltást is jelent, új pályára áll az egyetem – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: a miskolci egy olyan egyetem, amely a fenntartható fejlődést biztosítja, fontos feladata az országhatárokon átívelő régió ipari és gazdasági lehetőségeinek előmozdítása is. „Büszkék vagyunk arra, hogy az egyetem universitas jellegű” – hangoztatta. Közölte: ez a beruházás az egyetem polgárainak új jövőt biztosít, miközben a hagyományokat, örökségeket megtartja, megvalósul egy európai szintű tudásközpont, egy könyvtári, levéltári bázis.

A központ létrehozásával országosan is egyedülálló módon jön létre egy felsőfokú oktatási intézmény és egy közgyűjtemény intézményi szintű együttműködésének módszertani alapja, lehetővé válik az oktatás különböző tudományterületeinek és a nemzeti örökségnek mint oktatási és tudományos adatforrásnak az összekapcsolódása.

A beruházás egyik legfőbb célja a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén megyei levéltárának és a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum számára közös infrastruktúra kialakítása.

Nyitókép: A Tudományos Adatelemző Módszertani Központ és Levéltár 3D-s terve. Forrás: a Műépítész Kft. Facebook-oldala