fbpx

Új kulturális alapot hozott létre az EMIH

Új kulturális alapot hozott létre az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Firgun Zsidó Kulturális Alap a működése első évében mintegy 31 millió forint értékben ír ki alkotói pályázatokat különböző művészeti ágak képviselői számára.

Az EMIH célja, hogy az alap létrehozásával is hozzájáruljon a pandémia következtében nehéz helyzetbe került művészek és kulturális alkotóközösségek lehetőségeinek bővítéséhez.

Mint írják, az EMIH elsődleges feladatának tekinti az autentikus, háromezer éves zsidó hagyomány és kultúra őrzését és felmutatását a modern kor utáni zsidó közösségnek, miközben folyamatosan keresi annak lehetőségeit is, hogy a társadalom egésze számára közvetíthesse az ősi tanítás univerzális értékeit: a karitász, a humanitás, a tudás és a kultúra tiszteletét.

 „Az elmúlt 15 évben az EMIH össztársadalmi küldetését elsősorban a jótékonyság, az együttérzés és az idősek tisztelete jegyében igyekezett intézményteremtőként és fenntartóként teljesíteni. Most eljött az ideje, hogy az egyházi szolgálattól távolabb eső területeken is megjelenjen” – írják.

Ennek szellemében az idén januárban létrehozták a Firgun Zsidó Kulturális Alapot.

Réczei Tamás, az alapítvány kuratóriumának elnöke szerint a most induló első pályázati program 2022 végéig összesen 31 millió forintot biztosít a hét különböző kulturális területen meghirdetendő alkotói pályázatok díjazására. Elsősorban olyan alkotások létrehozását támogatják, amelyek a zsidó eszmevilágban is oly fontos alapvető emberi kérdésekkel vagy a zsidó kulturális gyökerekkel és tematikákkal foglalkoznak.

Elsőként egy zenei és egy regényíró pályázatot írnak ki, de hamarosan forgatókönyvíró, színmű-, független színházi, képzőművészeti és podcast pályázatok is indulnak. Az alap minden felekezet számára nyitott, támogatásai mindenki számára elérhetők. Az alap feladatának tekinti a zsidó szellemi gyökerek ápolását, de kultúrszakmai alapon működik. A pályáztatás és az elbírálás az adott szakmák és szakterületek jeles képviselőinek bevonásával történik.

A bírálóbizottságokba meghívást kapott például Divinyi Réka, Dobszay-Meskó Ilona, Gárdos Péter, Geszti Péter, Groó Diána, Hegedűs D. Géza, Kieselbach Tamás, Kesselyák Gergely, Milbacher Róbert, Mohácsi János, Lévai Balázs, Lukácsházi Győző, Orlai Tibor, Szécsi Noémi, Szikszai Rémusz, Tasnádi István, Topor Tünde, Vecsei H. Miklós és Winkler Nóra is.

 A firgun héber kifejezés, jelentése: önzetlen elismerés.

Az alap célja elismerést nyújtani művészeknek, a kultúra és a tudomány értékteremtő munkásainak, akik alkotásaikkal, tevékenységükkel mindannyiunk mentális és szellemi egészségét szolgálják.

Az alap jövőbeli programjai a kultúrát tágan értelmező tematikájúak, és a támogatások skálája is széles: a fiatalok tehetséggondozását célzó ösztöndíjaktól a már megállapodott művészek számára elérhető járadékokig terjednek. Fontos cél a társadalmi megbékélést, a történeti traumák feldolgozását segítő projektek megvalósítása. A jövőben ehhez is igényelhetők támogatások, legyen szó képzőművészeti alkotásokról vagy írott művekről.

Az elsőként kiírt zenei és regénypályázatról a Firgun Alapítvány honlapján találhatók részletes információk.

A nyitóképen Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A rovat további cikkei