A szervezők „Túl a karanténon” mottóval kértek közös munkára Tolna megyei kötődésű, fiatal képzőművészeket. A művésztelepet az önkormányzatnak az irodalmi, zenei, képzőművészeti hagyományok visszatanításával a helyi identitást erősítő projektjének részeként augusztus 13. és 20. között rendezik meg.

A Látásbrigádot az 1970-es években indította Baranyai László népművelő Kölesden. A mozgalom célja az volt, hogy a kortárs képzőművészetet közelebb vigye a közönséghez. A csoportosulás tagjai rendszeresen dokumentálták a település időszaki kiállításainak anyagát, interjúkat készítettek a művészekkel, a művek bekerültek az iskolai oktatásba is.

Az Új Látás a hajdani kezdeményezés szellemi utódának tartja magát, kortárs fiatal művészeket igyekeznek megszólítani – mondta Könyv Kata, a telep művészeti vezetője.

A művésztelepen tizenegyen, elsősorban festők vesznek részt, de lesz közöttük textilművész és installációkat építő szobrász. A művészeknek az alkotómunka mellett lehetőségük nyílik kirándulásokra, képtárlátogatásra, a környék borainak, ételeinek kóstolására, esténként beszélgetéseken és prezentációkon ismerik meg egymás művészeti törekvéseit.

A művésztelep végén, augusztus 19-én a szabadban, Sárszentlőrinc egyik forgalomtól lezárt utcáján és központi parkjában installált zárókiállítást terveznek az ott született munkákból.

Nyitókép: az Új Látás Facebook oldala