Kaposfest2015

Hazánk egyik legjelentősebb klasszikus zenei fesztiválját már harmadik alkalommal rendezik meg 2015. augusztus 13. és 19. között. Az idei esemény programját új művészeti vezetők, a világhírű hegedűművész, Baráti Kristóf és a nemrég Liszt-díjjal kitüntetett csellóművész, Várdai István állítják össze.

A fesztivál finanszírozása változatlan, továbbra is Kaposvár önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap biztosít forrást a rendezvényre ? mondta a sajtótájékoztatón Bolyki György fesztiváligazgató. Hozzátette: tervezik a repertoár bővítését, például egy rezidens kamarazenekar ? az Erkel Ferenc Kamarazenekar ? meghívását. ?A közreműködésükkel lehetőség nyílna a szólisták számára, hogy versenyműveket is előadjanak? ? mondta, megjegyezve: a műismertetőkkel kapcsolatban is lesznek változások, ugyanis arra fognak törekedni, hogy minél több ember részt vehessen ezeken.

barati
Baráti Kristóf

Baráti Kristóf, a fesztivál egyik új művészeti vezetője a fesztivál leendő fellépői közül kiemelte Würtz Klára zongoraművészt, Farkas Gábor zongoristát, a weimari Liszt-verseny győztesét, valamint Dudu Carmel oboaművészt. ?Már ezekből a nevekből is látszik, hogy szakmailag rendkívül színvonalas műsorra számíthat a közönség? ? fűzte hozzá Baráti Kristóf.

Várdai István, a fesztivál másik új művészeti vezetője folytatta a névsort. Elmondta, hogy fellép a Kaposfesten Finghin Collins zongorista, aki a zenét kultúrmisszióként használja, Koh Gabriel Kameda hegedűművész, illetve az Apollon Musagete lengyel kvartett. ?Ami a leginkább izgalmas lesz, az ezeknek a kiváló művészeknek az összekeverése? ? mondta.

vardai
Várdai István

Baráti Kristóf hangsúlyozta: ?a fiatal tehetségek megmutatkozási lehetőséghez jutása fontos misszió számunkra ? ezért ott lesz a fesztiválon Lugosi Dániel Ali, a 15 éves klarinétos, aki a Virtuózok győztese is?. Az eseményen a közönség hallhatja továbbá Andreas Ottensamer klarinétművészt, Zempléni Szabolcs kürtművészt és Perényi Miklós csellóművészt.

Várdai István a kísérőprogramokról is szólt, megemlítve, hogy az irodalom és a gasztronómia is fontos szerepet kap a fesztiválon, illetve nagy valószínűséggel hangszerkészítő-kiállítást is láthatnak majd az érdeklődők. Továbbá céljuk az is, hogy workshopok keretében a közönség be tudjon kapcsolódni a koncertek előtti próbafolyamatokba.

A Kaposfest, mely az elmúlt öt évben csaknem 100 ezer látogatót vonzott a somogyi megyeszékhelyre, idén új lendülettel várja az érdeklődőket. A műsor májustól olvasható a fesztivál honlapján. A részletfizetési kedvezménnyel támogatott bérletértékesítés áprilisban kezdődött, a jegyvásárlás szokás szerint május elején indul.