Új névvel és koncepcióval folytatódik idén a Városmajori Színházi Szemle. A Szemle Plusz előadásai egy részének a Városmajori Szabadtéri Színpad mellett a margitszigeti Kristály Színtér is helyet ad.

A szemle augusztus 28. és szeptember 10. között 12 határon túli és hazai produkciót vonultat fel. 6 előadás mutatkozik be a Városmajori Szabadtéri Színpadon, míg 6 kamaraelőadást a margitszigeti Kristály Színtéren láthatunk majd. A rendezvény minőségi szórakozást ígérő darabjait a színház művészeti tanácsadója, Peremartoni Krisztina válogatta az évad kínálatából.

A Szemle Plusz a Városmajorban Czajlik József rendezésében Barta Lajos Szerelem című darabjával startol augusztus végén. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata közös produkciójában nemcsak e két színház, hanem kassai és marosvásárhelyi színészek, alkotók is részt vesznek. Nagyváradról Márton Gyula Csinibabája érkezik Novák Eszter rendezésében. Elise Wilk Eltűntek című drámája egy erdélyi szász család történetét meséli el 1945-től napjainkig Sebestyén Aba rendezésében a Yorick Stúdió vendégjátékában. A Budaörsi Latinovits Színház Heinrich Böll és Bereményi Géza Katharina Blum elvesztett tisztességét hozza a Városmajorba a programsorozat részeként Máté Gábor rendezésében. A színdarab alapjául szolgáló regényt 1974-ben írta Heinrich Böll – több mint harminc nyelvre lefordították már. Egy lenyűgöző, felnőtteknek szóló rémvarietével vagy junk operával mutatkozik be a tatabányai Jászai Mari Színház. A Jógyerekek képeskönyve a frankfurti elmegyógyintézet főorvosának, Dr. Heinrich Hoffman mesekönyvének színpadi változata, melyet eredetileg fiának írt 1845-ben. A programsorozat városmajori részét szeptember 9-én Hunyady Sándor Feketeszárú cseresznyéje zárja a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékában; a mű történelmi hátterét, a Trianon-problematikát a szereplők egyéni sorsával, egy szerelmi háromszögben láttatja.

A Szemle Plusz kamaradarabjainak sorát a MASZK Egyesület és a Kosztolányi Dezső Színház koprodukciójában készült, egy csodálatos vajdasági színésznő életének mozaikképeit bemutató darab, Béres Márta One-girl Show-ja nyitja meg augusztus 29-én. Göndör László a karantén közepén úgy döntött, hogy odaköltözik a nagymamájához, az együtt töltött 32 nap beszélgetéseiből és visszaemlékezéseiből született a Nagymamával álmodtam című, rendkívül izgalmas, független színházi előadás. A fővárosi Centrál Színházból érkezik Balsai Móni előadásában Willy Russell remekbe szabott, szívmelengető és sziporkázóan humoros sikerdarabja, a Shirley Valentine. A több díjat nyert, Tar Sándor novellái alapján készült A mi utcánk Köles Ferenc játékában a Pécsi Nemzeti Színházból érkezik a Margitszigetre. Mészáros Piroska saját élményeit osztja meg a Call girl című stúdióelőadásában arról, hogy milyen két lábbal a földön élni, és hogyan találta meg a helyét színésznőként egy multinacionális cég call centerében. A Spáh Dávid által rendezett kamaradarab a Manna és a Független Színművészetért Alapítvány közös produkciója.

Szeptember 10-én a programsorozatot Elfriede Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) című, a FÜGE Produkció és a Trafó koprodukciójában megvalósult darab zárja a Kristály Színtérben. Az előadásban Pető Kata Eurüdikéjének szózuhatagával dialógusba lép a zene és a tánc, a hat Orpheusz – a Freakin’ Disco négy tagja, Kákonyi Árpád és Gergye Krisztián – személyében.

A képen jelenet a Feketeszárú cseresznye című előadásból. Forrás: Miskolci Nemzeti Színház